Sci-Tech

jezivo!

Googleova umjetna inteligencija s 95 posto točnosti predviđa kada ćete umrijeti

Googleova umjetna inteligencija s 95 posto točnosti predviđa kada ćete umrijeti

Umjetna inteligencija bilježi izniman napredak, posebno kad govorimo o Google AI, koji koristi sve usluge Alphabetove najprofitabilnije tvrtke i samim time postaje sve pametniji i pametniji. Dosegnuo je toliku razinu da može s 95 posto točnosti predvidjeti kad će netko umrijeti

Da, dobro ste pročitali. Testiranje tih sposobnosti Googleove umjetne inteligencije namijenjene zdravstvenom sustavu provedeno je u dvije bolnice. Konkretnije, Google Medical Brain ima budućnost u zdravstvenom sustavu i zato mora znati baratati svim informacijama koje dobiva na adekvatan način. To i radi.

Dakle, u jednoj bolnici Medical Brain je u 95 posto slučajeva točno prognozirao datum kad će pacijent umrijeti, a u drugoj bolnici točnost mu je bila na 93 posto. Algoritam koji je zaslužan za tako nešto barata sa stotinama tisuća podataka svakog pacijenta i upravo zato može donositi zaključke toliko precizno, što čovjek nikako ne može. Osim toga, Googleova umjetna inteligencija ima i pristup u milijune podataka američkih bolnica s kojima Google surađuje.

Pomalo djeluje zastrašujuće testirati smrtnost ljudi, ali treba gledati širu sliku jer ako se za određenu bolest može predvidjeti nešto slično, liječnici ipak mogu reagirati s više hrabrosti jer ponekad se nema što za izgubiti pa je bolje ići na riskantnije poteze nego klasičnim metodama čekati da se situacija promijeni na bolje sama od sebe. Nije ni to sve, kad se definira datum smrti, obitelji je lakše jer zna da se mora oprostiti s osobom i koliko god sama spoznaja bila teška, činjenica da oproštaj neće izostati, nekako uspijeva bar malo olakšati sve skupa.

I na kraju, ne treba zanemariti ni činjenicu da ako se može toliko precizno definirati kad nastupa smrt, s vremenom se može preciznije definirati i kako je izbjeći pri tretiranju neke od bolesti. U svakom slučaju, umjetna inteligencija bit će izniman faktor u zdravstvenom sektoru vrlo brzo.

Izvor: ICT Business


Reci što misliš!