Lifestyle

#zdravlje

Umjetna inteligencija s ogromnom točnošću otkriva potencijal za demenciju

Umjetna inteligencija s ogromnom točnošću otkriva potencijal za demenciju

Umjetna inteligencija dobila je ocjenu točnosti od 92% za predviđanje koji će pacijenti klinike za pamćenje imati demenciju u roku od dvije godine, prema studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu JAMA Network Open.

Ovo otkriće temelji se na podacima preko 15.300 američkih pacijenata. Autori kažu da bi algoritamska točnost predviđanja umjetne inteligencije mogla smanjiti broj lažnih dijagnoza demencije i možda pomoći liječnicima da interveniraju ranije, kako piše The New York Post.

Pomoć pri točnijim dijagnozama i sprječavanje pogrešnih dijagnoza

"Znamo da je demencija stanje koje ljude jako plaši. Primjena računalnog učenja u klinikama za pamćenje mogla bi pomoći u osiguravanju da dijagnoze budu daleko točnije, smanjujući nepotreban stres koji bi pogrešna dijagnoza mogla uzrokovati", rekla je koautorica studije i istraživačica sa Sveučilišta Exeter, Janice Ranson, u priopćenju za javnost.

Doista, osim što jača povjerenje u sposobnosti računalnog predviđanja, ovo otkriće nudi dokaze da računala mogu pomoći u identifikaciji "pacijenata kojima je možda postavljena pogrešna dijagnoza", rekao je profesor David Llewellyn, koji je nadgledao studiju.

"Ovo ima potencijal smanjiti nagađanje u kliničkoj praksi i značajno poboljšati dijagnostički put, pomažući obiteljima da dobiju potporu koja im je potrebna što je brže moguće."

Pogrešna dijagnoza nije mali problem kada je u pitanju demencija: istraživači su utvrdili da je otprilike 8% dijagnoza demencije u njihovom velikom uzorku podataka postavljeno pogreškom i potom poništeno. Računala su uspjela točno identificirati preko 80% tih netočnih dijagnoza.

Znanstvenici se nadaju da bi rezultati mogli značiti ne samo točnije već i ranije dijagnoze demencije

"Umjetna inteligencija ima ogroman potencijal za poboljšanje ranog otkrivanja bolesti koje uzrokuju demenciju i mogla bi revolucionarizirati proces dijagnoze za ljude zabrinute za sebe ili voljenu osobu koja pokazuje simptome", komentirala je Rosa Sancho, voditeljica istraživanja u Alzheimer's Research UK-u.

Sancho je dodala da bi tehnologija "mogla dati liječnicima osnovu za preporuku promjena u načinu života i identificiranje ljudi koji bi mogli imati koristi od podrške ili temeljite procjene".

​​​

Reci što misliš!