Sci-Tech

mobilne aplikacije

Broj dostupnih iOS aplikacija po prvi puta u padu

Broj dostupnih iOS aplikacija po prvi puta u padu

App Store je u 2017. po prvi puta zabilježio pad broja novih i postojećih aplikacija dok je Google Play rastao u tim pokazateljima

Istraživanje kompanije koja se bavi analitikom mobilnih aplikacija Appfigures pokazalo je preokret u nekim značajnim trendovima kod dviju najpopularnijih mobilnih platformi – iOS-a i Androida, javlja Bug. Prema njihovim podacima u 2017. godini po prvi puta je zabilježen pad broja mobilnih aplikacija dostupnih na Appleovom App Storeu.

Nakon što je kontinuiranim rastom taj broj premašio 2,2 milijuna aplikacija u 2016. godini, lani je on pao na oko 2,1 milijun. U isto vrijeme Google Play je nastavio bilježiti rast dostupnih aplikacija, i to po stopi od oko 30% – pa ih sada korisnici Android uređaja imaju na raspolaganju čak oko 3,6 milijuna. Analitičari kažu kako je pad broja aplikacija za iOS uzrokovan Appleovom strožom politikom za developere te uklanjanjem starih i nepodržanih 32-bitnih aplikacija tijekom prošle godine.

Kad je riječ o novim aplikacijama koje su stigle na dvije najveće trgovine, i tu je situacija slična. Developeri su na Google Play u 2017. postavili preko 1,5 milijuna novih aplikacija, odnosno oko 17% više nego u godini prije. Developeri koji rade aplikacije za iOS postavili su "samo" 755 tisuća novih aplikacija na App Store u prošloj godini, što je za čak 29% manje nego u 2016. Ovo je i prvi pad u broju novih aplikacija ikad zabilježen na App Storeu.

Zanimljivi podaci su i oni koji govore o prijenosu ("portanju") aplikacija s jedne na drugu platformu. Appfigures kaže kako se prošle godine s iOS-a na Android portalo gotovo 17 milijuna aplikacija, dok je u suprotnom smjeru išlo njih tek oko 7,5 milijuna.

Kad je riječ o vrsti aplikacija koje su najčešće postavljane na trgovine, na obje platforme na prvom se mjestu nalaze igre. Kod iOS-a među najpopularnijima su i poslovne aplikacije dok je kod Androida to slučaj s obrazovnima i rješenjima za personalizaciju uređaja.


Reci što misliš!