Sci-Tech

Mobilne aplikacije

Stotine tisuća iOS aplikacija uskoro će zastarjeti

Stotine tisuća iOS aplikacija uskoro će zastarjeti

Sljedeća verzija iOS-a podržavat će samo 64-bitne aplikacije, ali na App Storeu se i dalje nalazi veliki broj 32-bitnih

Kroz samo nekoliko tjedana Apple bi trebao svijetu predstaviti svoje hardverske novitete za ovu godinu, prije svega novi iPhone. Iako još uvijek traju špekulacije o tome kakav će taj mobitel točno biti, u koliko će verzija dolaziti, i hoće li i kako Apple nadograditi modele 7 i 7 Plus na 7S i 7S Plus, jedno je sigurno – svi ovogodišnji modeli iPhonea dolazit će s iOS-om 11.
 
Novu nadogradnju mobilnog operacijskog sustava već mjesecima isprobavaju beta-testeri, a javno se lansiranje finalne verzije očekuje u rujnu. Jedan od najvažnijih "nevidljivih" noviteta ovog OS-a bit će ukidanje podrške za 32-bitne aplikacije i sve iPhone uređaje iz serije 5 i 5C i starije, te iPade modela 4 i starije – tj. sve one koji imaju 32-bitne procesore.
 
Ukidanje podrške za 32-bitne aplikacije najavljeno je još odavno, pa su developeri do sada ažurirali velik broj aplikacija dostupnih na App Storeu. Međutim, od otprilike 2,4 milijuna aplikacija koje se tamo nalaze još uvijek svoju 64-bitnu inačicu nije dobilo njih 187 tisuća, odnosno oko 8%. Podaci su to koje je prikupila analitičarska kompanija Sensor Tower, javlja Bug.
 
Od tog broja najviše je igara, gotovo 39 tisuća, koje će s rujnom prestati raditi na ažuriranim uređajima. Nakon njih slijede aplikacije iz područja obrazovanja, zabave i životnog stila, kojima u velikom broju prijeti nekompatibilnost s modernim OS-om i u krajnjoj liniji vjerojatno i uklanjanje s App Storea.
 
Želite li provjeriti imate li na svojem iOS uređaju neku neažuriranu 32-bitnu aplikaciju, njihov popis možete pogledati u izborniku Settings-General-About-Applications.


Reci što misliš!