Sci-Tech

Inovacije

Znanstvenici povezali ljudski mozak s internetom

Znanstvenici povezali ljudski mozak s internetom
Neuralink Corp.

Prema tekstu kojeg je objavio Medical Express, a prenio ICT Business, znanstvenici južnoafričke škole za elektroničko i informatičko inženjerstvo Wits uspjeli su povezati ljudski mozak s internetom. Tehnika nazvana Brainternet šalje moždane valove na internet u realnom vremenu te tako praktički pretvara mozak u IoT povezani uređaj

Veza mozga i interneta ostvaruje se putem Emotiv EEG-a, uređaja koji je poveziv na internet te pretvara moždane valove u 'streamove' uživo. Kada se priključi na glavu osobe, šalje signale u Raspberry Pi računalo koje tada odašilje prikupljene podatke u sučelje aplikacije te prikazuje moždanu aktivnost na internetskoj stranici kojoj svi mogu pristupiti.

No to je tek početak te je ovakav način povezivanja mozga s internetom samo prvi korak u planovima istraživačkog tima na čijem se čelu nalazi Adam Pantanowitz. Znanstvenici planiraju u skoroj budućnosti povećati interaktivnost te povezivost, posebice po pitanju prenošenja podražaja u mozak i praćenja reakcija povezanog mozga na njih.

"Brainternet se može dalje unaprijediti da odašilje signale i snimke kroz aplikaciju za pametne telefone koja će ih koristiti kao algoritam za strojno učenje. U budućnosti želimo omogućiti kolanje informacija u oba smjera – iz mozga i u mozak", kaže Pantanowitz, a prenosi ICT Business. Podaci koje će donijeti ovaj projekt mogao bi pomoći u osmišljavanju sučelja za povezivanje računala i mozga.


Reci što misliš!