Sci-Tech

Softver

Adobe razvio softverski alat za kopiranje stila fotografija

Adobe razvio softverski alat za kopiranje stila fotografija
Adobe

Uz pomoć strojnog učenja u Adobeovom je laboratoriju nastao softver koji je u stanju na bilo koju fotografiju primijeniti izgled i stil druge slike

Zanimljiva tehnologija dolazi nam iz laboratorija u kojem zajednički rade stručnjaci kompanije Adobe i sveučilišta Cornell. Korištenjem tehnika strojnog učenja, a vodeći se popularnošću brojnih aplikacija koje mogu potpuno "retuširati" neku fotografiju i dati joj novi stil, ovi su znanstvenici izradili program koji je u stanju kopirati stilove s fotografija i primjenjivati ih na nove fotke.

Ovaj alat funkcionira na način da mu se prvo zada fotografija koju treba promijeniti, a zatim i ona čiji stil (boje, kontraste, efekte) bi pri toj preobrazbi trebalo primijeniti. Algoritmi tada analiziraju boje, svjetlost i sve druge parametre fotografije iz primjera, te ih prilagođavaju da bi se na najprirodniji mogući način isti mogli primijeniti i na izvornu sliku koju želimo izmijeniti.

Obična i dosadna fotografija (poput onih u primjerima ispod teksta) upotrebom ove tehnologije lako može postati vizualno atraktivnija, šarenija, te izgledati kao da je snimljena isto kada i referentna fotografija. Rad ovog algoritma najbolje dočaravaju slike, pa na njegov opis i rezultate nije potrebno dalje trošiti riječi.

Istraživači su o svemu objavili i znanstveni rad, a tehnologiju su pod imenom Deep Photo Style Transfer učinili dostupnom svima postavivši njezin izvorni kod na GitHub.


Reci što misliš!