Sci-Tech

Internet

Pretraživač koji smatra da je bolji od Googlea

Pretraživač koji smatra da je bolji od Googlea

Osnovna razlika između Cuila i Googlea sadržana je u načinu rangiranja web stranica

Za milijune internetomana diljem svijeta Google je najkvalitetniji dostupni pretraživač internetskih sadržaja. Ipak, neki se s ovom tvrdnjom ne slažu, a jedna od njih bivša je zaposlenica internetskog diva koja predstavlja Cuil, kako kaže, 'veću, bržu i bolju tražilicu od sveprisutnog Googlea'

Svjetlo dana ugledao je još jedan pretraživač internetskog prostora. Cuil, čiji naziv se prema tvrdnjama svojih osnivača izgovara 'kul' (eng. cool), produkt je bračnog para Toma Costella, profesora na Stanfordskom sveučilištu, i Anne Patterson, nekadašnje zaposlenice Googlea. Patterson je Google napustila još 2006. godine, i to upravo s nakanom da predstavi pretraživač interneta koji je bolji od Googleovog.

Osnovna razlika između Cuila i Googlea sadržana je u načinu rangiranja web stranica. Dok se Google oslanja na vlastiti Pagerank, sistem koji analizira veze do određenog web odredišta, Cuil analizira sadržaj svakog od pojedinih web odredišta i rangira ih upravo po tom parametru.

Drugi novitet u pretraživanju internetskih sadržaja koji predstavlja Cuil sadržan je u kategorizaciji prikazanih rezultata pojedinog korisničkog upita. Upišete li kao traženi pojam, na primjer, 'google', Cuil će rezultate razvrstati u 'tabove' vezane uz Google Earth, Google Search, Google Groups i druge.

Jednako tako, za razliku od Googlea, koji pamti sve korisničke upite kako bi 'poboljšao' svoje rezultate pretraživanja, u taboru Cuila ovo smatraju povredom privatnosti korisnika i njihova tražilica to ne čini. Da ne duljimo, isprobajte novu 'ubojicu' svemogućeg Googlea na adresi www.cuil.com .


Reci što misliš!