Sci-Tech

Ide li mobilna industrija u suprotnom smjeru od željene?

Kada mobitel postane prevelik za džep

Kada mobitel postane prevelik za džep

Nešto je svakako krenulo krivim putem, jer današnji mobiteli sve više nalikuju prvom mobilnom telefonu kojeg je Zack Morris predstavio dalekih osamdesetih.

Mobitel više nije uređaj kojeg nosite sa sobom jer vam treba za posao, jer vam treba da se javite obitelji kad ste gotovi, ili da jednostavno dogovorite sastanak, kavu ili nešto slično. Danas je mobitel uređaj u kojeg je ugurano sve što se ugurati moglo.

Telefon je doslovno funkcija koja se na mobilnom telefonu koristi sve manje i manje. SMS poruke polako preuzimaju primarnu namjenu, ali kako idemo sve dalje i dalje u budućnost, i njih će istisnuti prvenstveno društvene mreže a onda lagano i email koji je već sada neizostavni dio i vašeg mobitela kojeg držite u ruci ili stoji na stolu pored vas.

Ako se vratimo samo nekoliko godina u prošlost, i sjetimo se uistinu malih dimenzija tadašnje Nokije 8310, izgled budućih mobitela uistinu su nalikovali komunikatorima iz Zvjezdanih staza ili nekih drugih SF filmova. Međutim, stvari su negdje gadno skrenule krivim putem.

Ovih dana diljem svijeta predstavlja se novi iPhone 4, koji je prema našem iskustvu sasvim dobar uređaj, koji svojom veličinom i nije toliko glomazan, ali svojom težinom svakako će vam poremetiti ravnotežu.

Još veći od njega je Xperia X10, koju krasi ekran veličine 4.3 inča, kakvog ima i HTC HD2, i posljednji model HTC-a kojeg ovih dana lansira na tržištu SAD-a Evo 4G. Ista stvar je i s Motorolom Droid X.

Pitam se zato - što je krenulo krivo? Postaje li mobitel doslovno uređaj koji će promijeniti prisutnost kućnog računala u džepu? Da li je to njegova svrha nakon 30 godina postojanja?

Dakle, ako imate više od jednog mobitela, a zasigurno imate, tada već kupovanje jakne ili hlača morate podrediti veličini džepova u koje bi stali svi vaši mobiteli, ili pak samo jedan.

Nije li možda vrijeme za promjenu definicije mobitela? Ako da, svakako bi u obzir trebali uzeti veličinu džepa koja se preporuča sa novim uređajem.


Reci što misliš!