Sci-Tech

HARDVERSKI TEST

XPERIA X8 (Andorid 1.6) na testu

XPERIA X8 (Andorid 1.6) na testu

Ekipa BonBon-a nam je na test poslala prvi uređaj u njihovoj ponudi, XPERIU X8. Uređaj je temeljen na operativnom sustavu Android 1.6 koji je u javnosti poznat kao Donut (krafna)

Stigla nam je XPERIA X8 koju smo isprobali za vas. Kako je BonBon okrenut ka mladim ljudima ovaj je test, kao i svi budući (ukoliko ih bude) također okrenut mladim ljudima

TEST TIPKANJA:

Kao bivšeg korisnika BlackBerry-ja s fizičkom QWERTY tipkovnicom, iznenadila me brzina kojom se može tipkati, čak i u pokretu. Uređaj koristi QWERTY tipkovnicu s mogućnošću prebacivanja na QWERTZ tipkovnicu koja je standard na Balkanu. Hrvatska slova je moguće dobiti duljim pritiskom na slovo bez dijakritičkih znakova nakon kojeg se pojavi mini-izbornik, pa do traženog slova dolazimo horizontalnim scrollanjem. Jedina mana ove gotove savršene tipkovnice je kratkotrajno "zaleđivanje“ ekrana nakon otvaranja tekstualnog editora te pritiska na prvo slovo. Na tipkovnicu se vrlo lako naviknuti već nakon 20 -ak minuta korištenja.

OCJENA: 7/10

TEST ZVUKA

Kako je Sony Ericsson već „poslovično“ poznat po dobrom zvuku, odlučio sam veću pažnju posvetiti testiranju zvuka na XPERIJI. Ugrađeni zvučnik ima visoku kvalitetu visokih tonova, ali mu nedostaje malo jači bass koji bi upotpunio zvuk. Smatrajući da ćete uglavnom slušati glazbu preko slušalica (dok npr., šetate gradom), više sam se bazirao na njihovu kvalitetu.  Slušalice koje dolaze s uređajem imaju vrlo kvalitetan zvuk, iako bi se osobama koje dosta vremena provode slušajući glazbu u pokretu, zbog njihovog oblika (bez gumica) mogli pojaviti bolovi u ušima. Dobro je to što se slušalice spajaju preko 3.5 milimetarskog ulaza pa se na uređaj mogu spojiti druge slušalice ili linija. Bilo bi bolje da slušalice imaju gumice kako bi bolje prijanjale, ali bar nam je Sony Ericsson ostavio mogućnost odabira drugog audio izlaza.

OCJENA:7/10

TEST KORIŠTENJA U POKRETU

Iako je nešto sporije, tipkanje u pokretu ne predstavlja gotovo nikakav problem. Ono što je začuđujuće jest to da slušalice ne ispadaju iz ušiju ni pri trčanju, tako da uređaj možete koristiti  i kao MP3 player za vrijeme jogging-a. Interakcija preko društvenih mreža je također vrlo ugodna, a jedini problem bi vam moglo predstavljati „gledanje“ ispred sebe dok šetate jer se vrlo lako „izgubiti iz stvarnog svijeta“. Uređaj ima i GPS koji vas vrlo lako može voditi gradom. Za funkciju GPS-a se koristi Google Maps, a sav se promet, naravno, naplaćuje (ukoliko nemate uključen podatkovni paket). Što se poteškoća u navigaciji tiče, malo bi vas mogla omesti slaba pokrivenost Google Maps-a na području Hrvatske jer su mape još uvijek vrlo nedorečene (što se objekata/ lokacija tiče).

OCJENA:9/10

TEST INTERAKCIJE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Kao što je već navedeno, interakcija s društvenim mrežama je vrlo dobra. Ono na što ću se najviše usredotočiti je korištenje Facebook-a kao danas najpopularnije društvene mreže. Facebook je „izbacio“ nadogradnju koju besplatno možete „skinuti“ s Android Market-a. Nadogradnja donosi chat te poboljšani pristup kompletnom servisu. Također, taj novitet donosi i mogućnost vibracije ili zvonjenja mobitela kada dobijete novu poruku ili obavijest. Sve u svemu  solidno, štoviše odlično, s obzirom da je to mobilni pristup na Facebook.

OCJENA:9/10

PLUS: cijena, prilagođenost mladim ljudima, touchscreen

MINUS: zvučnik

ZAVRŠNA OCJENA: 8/10

Kad je X8, neka ocjena bude 8/10


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.