Sci-Tech

HARDVERSKI TEST

Ideos Huawei (Android 2.2) na testu

Ideos Huawei (Android 2.2) na testu

Samo par dana nakon dolaska na hrvatsko tržište na test nam je poslan Huawei IDEOS U8150. Poslali su ga iz tabora BonBon-a. Pročitajte jeli, i kako je, prošao test

Ideos U8150 je, u suradnji sa Google-om, proizvela tvrtka Huawei. Slabo je to poznata tvrtka na našem području, a možda će te je se sjetiti po USB stickovima za mobilni pristup internetu jedog drugog operatera. Huawei je poznatiji u računalnoj branši po stvaranju mrežne infrastrukture.

Uređaj je temeljen na, kako naslov kaže, Android 2.2 (u narodu poznat kao Froyo) operativnom sustavu. Kao i kod testa XPERIE X8, orijentirao sam se na nestandarne testove koji su prilagođeni mlađim korisnicima.

TEST TIPKANJA

Kao što sam primjetio kod XPERIE X8 na Androidu je vrlo jednostavno tipkati, čemu pripomaže i vrlo prilagodljiv – pri tipkanju – zaslon osjetljiv na dodir. Tipkovnica je u obe varijante, i horizontalnoj i vertikalnoj, standardno izvedena u QWERTY obliku, no moguće je to promijeniti pritiskom na tipku te povlačenjem ulijevo ili udesno. Tada možete izabrati oblik tipkovnice s jednim, dva ili tri slova na jednom botunu što je vrlo funkcionalno za one nevične tipkanju na QWERTY tipkovnici.

Moram napomenuti da je očito da je Android 2.2 ipak malo previše za 528-megahercni ARM 11 procesor, 256 megabajta RAM-a i 512 ROM-a pa se vidi očito kašnjenje pri prebacivanju tipkovnice iz vertikalnog u horizontalni mod rada. Također, teško je ne primjetiti da uređaj malo kasni sa prikazom otipkanih slova, što i nije neka velika smetnja.

OCJENA: 6/10

TEST ZVUKA

Savršen zvuk ipak nije ono što krasi Ideos, pa stoga, nemojte očekivati previše. Zvuk ipak nije toliko loš, ali nekako imamo dojam da nedostaje snage. Kao da bi uređaj mogao povući puno više i dati puno jači zvuk, ali ga nešto priječi. Omjer visokih tonova i basa je dobar. Slušalice djeluju nesalomljivo jer je kabel obložen silikonskim slojem te su vrlo ugodne za nošenje pa vas ni nakon nekoliko sati nošenja neće zaboljeti uši. Ugrađeni mikrofon ima veliki raspon hvatanja zvuka što će vam olakšavati duge noćne razgovore. Spajaju se preko standardnog 3.5-milimetarskog jacka pa ih vrlo lako možete zamijeniti drugima ili kabelom za audio izlaz na liniju ili auto-radio.

OCJENA: 7/10

TEST KORIŠTENJA U POKRETU

Ako poželite visjeti na Fejsu dok pijete kavu na osunčanoj subotnjoj špici mogla bi vas zasmetati slabija čitljivost zaslona koja se javlja zbog slabijeg osvjetljenja zaslona. Također bi vas moglo zasmetati i slabo titranje zaslona koje se stalno događa, ali se pri nekim svjetlosnim uvijetima ne uočava. Kao što već rekoh, slušalice vam neće ispasti iz ušiju, niti će vas uši početi boljeti dok šetate gradom sa slušalicama u njima.

Uređaj također ima i A-GPS koji će vas voditi gradom bez problema putem Google Maps-a, a sav se promet naravno naplaćuje (ukoliko nemate uključen podatkovni paket). Što se poteškoća u navigaciji tiče, malo bi vas mogla omesti slaba pokrivenost Google Maps-a na području Hrvatske jer su mape još uvijek vrlo nedorečene (što se objekata/ lokacija tiče). Uređaj ima i ugrađeni hotspot kojim možete dati prijateljima malo vašeg podatkovnog prometa na korištenje.

OCJENA:8/10

TEST INTERAKCIJE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA

Facebook, kao danas najpopularnija društvena mreža, izbacio je jučer novu verziju svog app-a za Android. Njega možete besplatno „skinuti“ Android Market-a. Nova verzija donosi i tagganje ljudi u statusima, chat i jos mnogo toga. Također, svakodnevno sve više korisnika dobija uslugu Places, koja uz pomoć A-GPS prijemnika omogućava da objavite gdje se nalazite, dodate sliku, napisete status, oznacite prijatelje koji su sa vama...

OCJENA:10/10

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.