Sci-Tech

Internet TV

Kakvo je stanje internetske televizije Hulu u SAD-u?

Kakvo je stanje internetske televizije Hulu u SAD-u?

U posljednje vrijeme, stvari se na internetu mijenjaju; zahvaljujući Appleovom servisu za prodaju glazbe i aplikacija iTunes

Većina korisnika u Hrvatskoj nikad nije čula za Hulu, iz posve jasnih razloga: taj je servis nedostupan u Hrvatskoj zbog peripetija s autorskim pravima.

No u SAD-u Hulu je vrlo popularan servis koji besplatno nudi nove serije i filmove, s podrškom velikih medijskih kuća kao što su NBC, Fox i ABC. U posljednje vrijeme, čini se, ta podrška jenjava, pa je pitanje hoćemo li (i u kojem obliku) ikad vidjeti Hulu i na našim prostorima.

Problem s kojim se Hulu susreće od svojih početaka je, kao i uvijek, poslovni model. Naime, besplatan sadržaj (koji se djelomično financira reklamama) je koncept koji je teško prodati medijskim kućama koje su utrošile milijune na prodaju i promociju tih istih sadržaja.

U posljednje vrijeme pak stvari se na internetu mijenjaju; zahvaljujući Appleovom servisu za prodaju glazbe i aplikacija iTunes, korisnici se pomalo navikavaju da više nije sve besplatno, i sve im je lakše posegnuti za kreditnom karticom kad je u pitanju glazba, film, serija ili računalna igra.

Tako, prema pisanju Wall Street Journala, misle i NBC te Walt Disney Co. (dio ABC-Disney grupe). Te kompanije u posljednje vrijeme sve više razmišljaju o tome da povuku dio sadržaja s Hulua jer se boje da im besplatna ponuda na toj stranici ugrožava televizijski biznis.

Ukoliko taj pritisak postane neizdrživ, Hulu bi mogao postati online on-demand (engl. na zahtjev) kablovska kompanija, koja radi po principu platiš pa gledaš. Je li prerano za takav potez i jesu li korisnici spremni plaćati za nešto što su donedavno imali besplatno?

Teško je reći, no uvjeti su sve zreliji za takav potez. YouTube i slični servisi više ne dopuštaju podizanje sadržaja zaštićenih autorskim pravima. Naravno, uvijek ostaje mogućnost piratiziranja filmova, serija, glazbe i aplikacija, no to je močvara krcata virusima i sličnim zamkama u kojoj se snalazi sve manje korisnika, dok s druge strane servisi kao što je iTunes nude vrlo ugodno, čisto i primamljivo korisničko iskustvo. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.