Sci-Tech

Web preglednici

Stiže Firefox 33.1 i Firefox Developer Edition

Stiže Firefox 33.1 i Firefox Developer Edition

Mozilla je iskoristila okruglu desetu godišnjicu Firefoxa, kako bi predstavila slavljeničku verziju svoga preglednika te nedavno najavljeni preglednik za developere

Mozilla ima običaj predstaviti novu verziju Firefoxa svakih šest tjedana, no 9. studenog ove godine navršilo se točno deset godina od predstavljanja prve verzije toga web-preglednika.

U tvrtki su taj događaj odlučili obilježiti predstavljen slavljeničke verzije Firefoxa s brojčanom oznakom 33.1 te predstavljanjem Firefox Developer Edition preglednika, koji je posebno namijenjen developerima.

Firefox 33.1 preglednik donosi nekoliko novosti među kojima je najvažnija nova ''Forget'' opcija koja korisnicima omogućava bolju kontrolu nad povijesti surfanja. Pritiskom na ikonu ''Forget'' moći će se odabrati između tri različite opcije: zaboraviti povijest surfanja u zadnjih 5 minuta, u zadnjih dva sata ili u posljednjih 24 sata. Zasada postoje samo te tri opcije i nije ih moguće dodatno konfigurirati.

Druga novost je dodavanje poznate tražilice za anonimno pretraživanje Interneta, DuckDuckGo, kao standardnog načina pretraživanja uz već dostupne tražilice kao što su Google i Yahoo.

Posljednja novost je uvođenje već prije spominjanog sponzoriranih sadržaja na pločicama koje se prikazuju kad se otvori novi prozor preglednika. Ukoliko vam se ta novost ne sviđa, moguće ju je jednostavno isključiti, u tom slučaju imati ćete prazne kartice kao i do sada.

Firefox Developer Edition donosi nekoliko korisnih alata za developere kao što je WebIDE koji između ostalog omogućuje uređivanje ili udaljeno debugiranje web-stranica i web aplikacija koje se izvode na tabletima putem Safari ili Chrome preglednika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.