Sci-Tech

Operativni sustavi

Windows 8.1 sve bliže kultnom XP-u

Windows 8.1 sve bliže kultnom XP-u

Najnoviji podaci pokazuju kako se Windows 8.1 "opasno" približio besmrtnim Windowsima XP, te kako bi iste do kraja mjeseca mogao baciti s trona

Windows XP je zasigurno najdugovječniji operativni sustav koji je ikada „izišao" iz Microsofta. Tomu je pomogla i Microsoftova borba s vjetrenjačama, odnosno forsiranje novog modernog sučelja, koji većini korisnika nikako nije odgovarao.

Međutim nakon što je Microsoft konačno odlučio poslušati želje samih korisnika, te nakon najave kako će svi kupci Windowsa 8 i 8.1 dobiti besplatnu nadogradnju na Windows 10 operativni sustav, sami korisnici su počeli u većem broju prihvaćati novu verziju Windowsa.

U prilog tome idu i najnoviji podaci s internetske stranice StatCounter, prema kojima je Windows 8.1 nadomak Windowsima XP, a po svemu sudeći iste će do kraja ovog mjeseca i prestići, te postati drugi OS po broju zastupljenosti na svijetu.

Trenutno stanje govori kako se Windows 8.1 nalazi na ukupno 11,69% računala diljem svijeta, dok se Windowsa XP još uvijek drži 11,87% korisnika. Ako se ovim postotcima pribroje i oni od Windowsa 8, tada se Windowsi XP već nalaze na trećem mjestu. Naime zajednički udio Windowsa 8 i Windows 8.1 trenutno iznosi 17,33%. Ipak nećemo varati, nego ćemo pričekati kraj studenog kako bi smjena OS-ova bila regularna.

Na četvrtom mjestu ljestvice se nalazi Mac OS X, kojeg trenutno koristi 8,97% korisnika, dok se na prvom mjestu još uvijek nalaze Windowsi 7 s udjelom od 56,03%.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.