Sci-Tech

Operativni sustavi

S XP-a direktno na Windows 10

S XP-a direktno na Windows 10

Nove informacije vezane uz Windows 10 govore kako Microsoft priprema ISO sliku koja će omogućiti nadogradnju i korisnicima Windows XP OS-a

Čini se kako Microsoftu Windowsi XP još uvijek predstavljaju povelik trn u oku. Barem se tako može zaključiti prema novim informacijama koje stižu od šefa Windows Insider programa.

Podsjetimo ukratko kako je Microsoft prije koji dan objavio alate koji omogućavaju korisnicima Windowsa 7 i 8 (8.1) nadogradnju na Windows 10 TP. Međutim među navedenim podržanim sustavima je izostao legendarni Windows XP OS, što je nagnalo Daryla Enoslaya da putem twittera postavi pitanje da li ovi alati podržavaju i Windowse XP.

Na odgovor nije trebao dugo čekati, a isti je stigao do šefa Windows Insider programa Gabriela Aula, koji je kratko odgovorio da predstavljeni alati, ne podržavaju Windowse XP, već da će njihovi korisnici morati koristiti ISO sliku kako bi nadogradili svoja računala na najnoviji operativni sustav.

Dakle, Microsoft nije zaboravio na korisnike najdugovječnijeg operativnog sustava, jedino ostaje pitanje kompatibilnosti hardvera iz doba Windowsa XP s Windowsima 10. No ne treba sumnjati kako Microsoft neće pronaći nekakvo kompromisno rješenje kako bi i takva računala mogla upogoniti najnoviji OS.

Potonje bi Microsoftu konačno omogućilo da se jednom za svagda riješi Windowsa XP, koji je prema zadnjim anketama za prosinac ponovno zasjeo na drugo mjesto ljestvice najpopularnijih operativnih sustava. Prema anketi StatCountera korisnika Windows XP u svijetu ima 13,18%, dok se Windows 8.1 nalazi na 12,96% računala.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.