Sci-Tech

Ima li koga tamo? Šalju poruke na planete koji su možda živi

Ima li koga tamo? Šalju poruke na planete koji su možda živi
Arhiva

Vodeći američki astronomi razrađuju plan kojim bi poslali poruke o Zemlji prema stotinama solarnih sustava s planetima na kojima je možda moguć život, navodi SETI institut iz Kalifornije. 

- Svemir bi mogao biti pun civilizacija, ali ako svi samo osluškuju, a nitko ne emitira informacije, ništa se neće dogoditi - rekao je David Black iz SETI-ja za Sunday Times.

Njihov je plan slati poruke preko radio teleskopa, a te bi poruke morale biti dovoljno detaljne i pružiti informacije o ljudskoj vrsti. Jedna od ideja sastoji se i od slanja cijele baze podataka s Wikipedije. 

No, samo pisanje ovakve poruke koja bi predstavljala cijelu vrstu je izazovan zadatak i znanstvenici još ne znaju kako mu pristupiti. žNe znaju da li bi to trebao biti rad malog broja znanstvenika ili bi se  trebao uključiti cijeli svijet preko interneta. 

Prihvati li se projekt, poruke bi poslali prema sustavima u krugu 20 svjetlosnih godina oko Zemlje. 

No, iako projekt ima široku podršku, neki znanstvenici kritizirali su ideju pozivanja izvanzemaljaca na Zemlju.

- Ako nas izvanzemaljci posjete, ishod za nas bi bio kao kad je Kolumbo stigao na Američki kontinent, što nije dobro završilo za američke domoroce - rekao je Hawking 2010. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.