Sci-Tech

Office 365

Od petka besplatno korištenje programskoga paketa Office 365 za visoka učilišta

Od petka besplatno korištenje programskoga paketa Office 365 za visoka učilišta

Programski paket Office 365 od petka mogu besplatno koristiti hrvatski studenti, odnosno sva javna visoka učilišta u Hrvatskoj, objavili su na konferenciji za novinare u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Sveučilišni računski centar (Srce) i Microsoft Hrvatska, a na konferenciji su predstavljene i mogućnosti korištenja toga paketa. 

Svaki profesor i student na hrvatskim javnim visokim učilištima ima i pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje (pametne telefone i tablete). Predstavnik Microsofta Igor Pavleković predočio je nazočnima u suradnji s kolegom koji je 'bio' na tabletu u Microsoftovu uredu kako u praksi 'izgleda' primjena osnovnih karakteristike toga sustava - suradnja na dokumentima i njihovo jednostavno razmijenjivanje, 'sve na jednome mjestu' u oblaku na servisu OneDrive i Office na svim uređajima korisnika - od PC ili Mac računala do telefona i tableta sa sustavom Windows, Apple i Android.

Besplatan pristup alatima moguć je uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Rektor Boras i ministar Mornar zadovoljni mogućnostima programskoga paket Office 365  

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo time što visoka učilišta, studenti i profesori sada mogu besplatno koristiti taj programski paket. Podsjetio je kako je važno što se on već koristi u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju pa će studenti, uvjeren je, već biti osposobljeni za rad u ovome programskom paketu.

S rektorom Borasom suglasan je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar koji je istaknuo kako Vlada i MZOS u sklopu provedbe usvojene Strategije poduzimaju niz aktivnosti kako bi unaprijedili obrazovanje u Hrvatskoj koje treba odgovoriti zahtjevima suvremenoga društva i gospodarstva.  S tim u vezi, spomenuo je kako uslugu besplatnoga korištenja Officea 365 već koriste svi učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Kako je objasnio ministar Mornar, Office 365 paket bitno osuvremenjuje proces učenja, a njegova je prednost i to što svaki korisnik ima pravo pohraniti 1 TB (terabajt) podataka u oblaku, kojemu će moći pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i s bilo kojega mjesta na svijetu. Ali, ustvrdio je, neprocjenjiva vrijednost je mogućnost stjecanja znanja koje će osobosobiti korisnike da budu konkurentni jer budućnost Hrvatske i njezina konkurentnost nije u masovnoj proizvodnji nego jedino u znanju i vrhunskim tehmnologijama .

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska nada se da će buduća vlada imati i ministarstvo digitalnoga društva

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković smatra kako je danas nužna ubrzana transformacija obrazovnoga sustava te se, s tim u vezi, i nada da će u budućoj vladi jedno od ministarstava biti i ono za digitalno društvo. Spomenuo je kako u Hrvatskoj 2,1 posto zaposlenih u ITC tvrtkama generira 4,5 posto BDP-a, a u Mađarskoj 15 posto, odnosno 400 tisuća zaposlenih u tim tvrtkama, generira više od 20 posto BDP-a.

"Živimo u svijetu velikih i brzih promjena i zadatak je društva razbiti strah od tih promjena te kontinuirano učenje postaviti kao nužnost. Svaki je pojedinac odgovoran za sebe, no država treba omogućiti uvjete i okolinu u kojoj će stjecanje novih znanja i vještina biti poticaj kako za osobni razvoj, tako i za razvoj društva", rekao je Vidaković . Istaknuo je kako je suradnja između Ministarstva, Srce-a i Microsofta na projektu dostupnosti Office 365 alata svim studentima korak prema tome cilju. 

Ravnatelj Srca:  korisnici s pravom očekuju da uporaba novih tehnologija bude što jednostavnija

Ravnatelj Srca Zoran Bekić, istaknuo je kako korisnici naprednih informacijskih tehnologija s pravom očekuju i traže da uporaba tih tehnologija bude što jednostavnija. Rekao je kako više od 800 tisuća članova akademske i obrazovne zajednice u Hrvatskoj uspješno koristi svoje elektroničke identitete iz sustava AAI@EduHr za pristup različitim uslugama. Objasniio je da je zato Srce, kao koordinator AAI@EduHr, izradilo programsku podršku kojom se na jednostavan i siguran način omogućuje pristup i aplikacijama i uslugama unutar sustava Microsoft Office 365 pomoću elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr“.

Bekić je ocijenio kako je besplatno korištenje programskoga paketa Office 365 važan iskorak za akademsku zajednicu jer je riječ o cjelovitom i skupom alatu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.