Sci-Tech

Google smatra neprikladnom moguću kaznu u EU

Google smatra neprikladnom moguću kaznu u EU

Prema pisanju The Wall Street Journala, Google je na 130 stanica odogovrio na optužbe europskih protutrustovskih regulatora, ističući kako bi kazna bila neprikladna obzirom na neobičnu prirodu slučaja i njihovu volju za nagodbom uz ustupke na kakve su već pristali prošle godine.

 

U svojem odgovoru na optužbe Europske komisije iz travnja najpopularnija svjetska tražilica smatra pogrešnim što regulatori u obzir nisu uzeli kako pretraživačku uslugu nude besplatno.

Naime, Google ističe kako za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu treba postojati "trgovački odnos", kojeg nema obzirom da tvrtka uslugu nudi besplatno. Google ističe kako nema osnove za sankcije prema tvrtki, te kako bi kazna koja se navodi u optužnici bila neprikladna.

Ovaj Googleov odgovor uslijedio je nakon novih optužbi Europske komisije vezanih uz navodno namjerno namještanje rezultata pretraga kako bi se favorizirale njihove usluge, čime se čini šteta konkurenciji i korisnicima.

U svojoj listi optužbi Europska komisija navodi kako će u slučaju da se pokaže krivim, tražiti kaznu dovoljnu za odvraćanje tvrtke od ponavljanja sličnih prekršaja, što bi u slučaju Googlea moglo biti do 6,6 milijardi dolara, odnosno do 10% ukupnih godišnjih prihoda tvrtke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.