Sci-Tech

Virtualna valuta

Cijena bitcoina prešla 1.000 dolara

Cijena bitcoina prešla 1.000 dolara
Thinkstock.com

Po prvi puta nakon tri godine ova je virtualna kriptovaluta zabilježila rast cijene preko "psihološke granice" od tisuću dolara

Bitcoin, najpoznatija virtualna kriptovaluta, u novu 2017. godinu ušla je s iznimno dobrim rezultatom, piše Bug. Nakon više od tri godine njezina je cijena dosegla najvišu razinu u posljednje tri godine. Nakon studenoga 2013. i tadašnjeg rekorda od 1124,76 američkih dolara, 1. siječnja 2017. godine bitcoin je zatvorio na cijeni od 998 dolara, a već danas, 2. siječnja, njegova je cijena dosegla 1.027 dolara.

Zanimljivo je i da se cijena bitcoina našla iznad "psihološke granice" od 1.000 dolara u vrijeme kada je i sam tečaj dolara vrlo visok (1,05 eura, odnosno 7,55 kuna za dolar). Ukupna tržišna kapitalizacija svih bitcoina na svijetu ovime je premašila 16 milijardi dolara, a samo u protekloj godini ona je porasla za više od 100%.

Trgovci bitcoinom pojašnjavaju da je posljednji rast cijene potaknut velikom potražnjom za bitcoinom u SAD-u i Europi. Sve više kupaca, naime, u virtualnoj valuti traži sigurnu luku jer očekuju dramatične promjene u svjetskoj ekonomiji. Dodatno, kineski su se investitori tijekom posljednjih godinu dana pomamili za bitcoinom zbog pada vrijednosti juana, a Kinezima je virtualni novac privlačan i iz razloga što ga vlasti ne mogu kontrolirati.


Reci što misliš!