Sci-Tech

Mobilne aplikacije

Android ima najmanje' bloatwarea'

Android ima najmanje' bloatwarea'

Google je na službenom blogu objavio par zanimljivih podataka koji upućuju na to kako Android i nije previše zatrpan bloatwareom. Barem ne onim od strane Googlea.

Naime, povod ovoj objavi je proces koji Google vodi ispred Europske komisije koja smatra kako Google s Androidom krši antimonopolske zakone u Europi te kako time guši konkurenciju. Nešto slično kao što je bio stav prema Microsoftu i njegovom Internet Exploreru koji je dolazio, odnosno dolazi zajedno s Windowsima.

No, Google smatra kako ne guše konkurenciju, već kako ju dodatno šire, odnosno potiču. U Googleu su stava da ako oni krše antimonopolske zakone da isto čini i njihova konkurencija - Apple i Microsoft sa svojim iOS i Windows Phone platforama.

Naime, Google je uz objašnjenja objavio i GIF-ove koji jasno pokazuju koliko njihovih aplikacija dolazi uz Android uređaje, a koliko uz iPhone i Lumije. Npr. Galaxy S7 dolazi s ukupno 38 unaprijed instaliranih aplikacija od čega samo 11 potpisuje Google.

S druge strane Lumia 550 dolazi s 47 unaprijed instaliranih aplikacija od čega je njih 39 s Microsoftovim potpisom. Kao najgori po konkurenciju je izlistan, a tko drugi nego Apple koji od 39 unaprijed instaliranih aplikacija na iPhoneu 7 potpisuje njih 39, dakle sve.

Google također smatra kako uspješnost neke aplikacije ne ovisi o tome na koji je način „stigla" na telefon. Naime mnoge unaprijed instalirane aplikacije nisu uspješne, dok neke poput Spotifyja i Snapchata jesu, a njih korisnici sami instaliraju na svoje uređaje.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.