Sci-Tech

mobilne aplikacije

Google krenuo s blokiranjem svojih aplikacija na necertificiranim Android uređajima

Google krenuo s blokiranjem svojih aplikacija na necertificiranim Android uređajima
Google

Android operativni sustav kao veliku prednost ima to što je otvoreni projekt. Ujedno, to mu je i najveća mana jer nisu svi željni plasirati korisne aplikacije na tržište, neki bi rado zaradili na ilegalan način

Srećom, Google je odlučio blokirati distribuciju aplikacija bez potrebnih certifikata, čime će se uvelike stati na kraj tržištu koje nije pod kontrolom tehnološkom giganta i ne nudi sigurnost korisnicima, piše ICT Business.

Naravno, nije to jedini motiv Googleu da blokira aplikacije koje nema pod kontrolom, u pitanju je i novac. Licenciranjem aplikacija, koje uključuju Gmail, Google Maps, Google Play Music i Google Play Store, ostvaruje zaradu od proizvođača koji ih postavljaju na svoje Android uređaje. Ali, postoji "zaobilaznica" koja se koristi godinama.

Dakle, proizvođač bi prodao potpuno "ogoljen" Android uređaj, a potom bi korisnici zahvaljujući "trećoj strani" preuzeli aplikacije koje su tamo distribuirane ilegalno. Time se može zaobići Google, novac koji mu treba platiti, ali i komplikacije koje se pojavljuju dok se dobiju sve potrebne dozvole. Uz to, uređaji su na taj način skuplji.

Odsad će svaki korisnik koji pokuša instalirati aplikaciju takvog ilegalnog tipa dobiti obavijest da ne može i da vrati uređaj ukoliko je prodan na taj način. Postoji i mogućnost registracije aplikacije, što znači da se ona veže uz Google račun korisnika. Dovoljno je samo unijeti Android ID, koji se dobije kad se obavi povratak na tvorničke postavke. Postupak se može napraviti do stotinu puta. Većini će to biti sasvim u redu jer i dalje mogu na svoj način dolaziti do aplikacija, a Google će imati pod kontrolom one proizvođače i developere čije namjere nisu potpuno čiste.

Takva kontrola pak neće sigurno biti najomiljenija onih žešćim korisnicima, ali morat će se priviknuti na novo stanje, koje je bilo nekako očekivano s obzirom na povezanost i situaciju u kojoj se moderni svijet nalazi.


Reci što misliš!