Politika

#reakcije

Helena Mikulandra (SDP): Stanje u zdravstvu koje je prisutno u Zadarskoj županiji ne može se rješavati preko veza i brojeva mobitela

Helena Mikulandra (SDP): Stanje u zdravstvu koje je prisutno u Zadarskoj županiji ne može se rješavati preko veza i brojeva mobitela
Unsplash

Nedostatak pedijatara u Domu zdravlja Zadarske županije vruća je tema posljednje vrijeme. O angažmanu županijskog pročelnika za zdravstvo, Marka Kolege da doskoči istom, iz SDP-a su poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Prije svega nekoliko tjedana pročelnik Kolega je na vijećničko pitanje o nedostatku pedijatara u Zadarskoj županiji odgovorio: „Im mo ugovorenih 10 pedijatara, što čini prosjek od 993 djece po timu. Maksimalni broj djece koji tim može imati je 1190, tj. na postojećih 10 timova imamo još mjesta za upis za 1963 djece. Stoga, zasigurno ne stoji tvrdnja da nemamo zadovoljavajući broj pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.“ Naravno, s govornice je recitirao i svoj broj mobitela kako bi mu se svi vijećnici javili ako im tu nešto nije jasno.

Prije nekoliko dana, isti broj je recitirao i majci djeteta koja je ostala bez pedijatrice koja je na bolovanju, a zamjene – nema. Sada svi ti roditelji moraju plaćati pedijatre koji rade u privatnim ordinacijama. Ne tako davno, pedijatara je bilo dovoljno i brinuli su i za stariju djecu i adolescente.

Pedijatri danas brinu za djecu od 0-7 godina te ih se potom upućuje liječnicima obiteljske medicine. Tome su prethodile brojne izmjene uredbi, pravilnika i zakona gdje su se redom brisali članci (posljednje u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti 2020. godine) da su pedijatri odgovorni za liječenje djece do 18. godine života (kako preporučuju brojne zdravstvene organizacije kao što su European Academy of Paediatrics, European Society for Pediatric Research, European Union of Medical Specialists i dr.). Ta dob se redom smanjivala na 14, na 9 i naposlijetku na 7 godina djetetova života.

Liječnici obiteljske medicine nemaju naprednu pedijatrijsku obuku. Iako mogu učinkovito liječiti opće zdravstvene probleme, lako je moguće da neće uvijek biti najbolje opremljeni za prepoznavanje specifičnih dječjih razvojnih i kroničnih bolesti. Pedijatri lakše dijagnosticiraju zarazne bolesti specifične za djecu (npr. vodene kozice, šarlah, hripavac, mononukleozu), astme i alergije (praćenje rasta pluća), prepoznaju odstupanja u rastu, preuranjeni ili odgođeni pubertet, te dinamiku razvoja specifičnu za djecu (probleme s govorom, učenjem, ponašanjem), neuropedijatrijska stanja (cerebralna paraliza, epilepsija), autoimune bolesti (dijabetes tipa 1, juvenilni reumatoidni artritis), mentalna stanja (ADHD, autizam), probleme čeljusti i zuba…

Prošle godine su zadarski pedijatri uputili apel te u njemu ustvrdili da su djeca zakinuta jer je administrativnim putem dobna granica za liječenje kod pedijatra pomaknuta na 14 godina što je uvedeno zbog nedovoljnog broja pedijatara u Primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nadalje, Europski standard je 850 djece po pedijatru, a u zadarskom Domu zdravlja ih 1250 u prosjeku (jedna pedijatrica je imala 1800 djece). Također, ustvrdili su da kada dođe vrijeme za školu mnogi roditelji ne žele napustiti svojeg pedijatra, a na to imaju i ustavno pravo i nitko ih ne može prisiliti da se ispišu te ih mogu samo zamoliti jer moraju osloboditi mjesta za novorođenčad.

Sada, ponovno, nakon svih smanjenja dobnih granica za liječenje djece, nema pedijatara te pročelnik Kolega daje svoj broj mobitela u javnost kako bi ga nazvao bilo tko tko ima problem. Prošle godine je nudio  broj i onkološkim pacijentima kad nisu imali sanitetski prijevoz  na zračenje do Splita (zračenje za koje treba funkcionalan linearni akcelerator čije otvaranje će dočekati nove lokalne izbore). Sanitetski prijevoz nije imala ni majka gospođe koja je u četvrtak istupila u „Provjereno“ kada je dobila moždani udar te naposlijetku preminula. Nije imala ni broj pročelnika Kolege.

Sada kada je Opća Bolnica Zadar promijenila osnivača sa Zadarske županije na državu, trebamo li svi mi zvati i dalje županijskog pročelnika ili će nam dati broj ministra Beroša? S obzirom da deseteroznamenkasti broj nije lako zapamtiti, hoće li pročelniku Kolegi biti dodijeljen neki kratki (hotline) kojeg možemo zvati umjesto 112?

Stanje u zdravstvu koje je prisutno u Zadarskoj županiji ne može se rješavati preko veza i brojeva mobitela, ono se treba rješavati sustavno političkim putem. Pročelnik je tu na političkoj funkciji te nastale probleme treba rješavati na način da osigura medicinski kadar potreban svim građanima Zadarske županije prije nego li dođe do kritičnih situacija.

Helena Mikulandra, Vijećnica u skupštini Zadarske županije (SDP)”


Reci što misliš!