Politika

ususret izborima

Most predstavio kandidata za predsjednika Vlade RH i izborni program

Most predstavio kandidata za predsjednika Vlade RH i izborni program

Most je danas predstavio svoga kandidata za predsjednika Vlade Nikolu Grmoju i prvi su predstavili svoj program za predstojeće izbore, koji je sažeto iznijela Marija Selak Raspudić.

Na konferenciji za novinari uz njih su bili i predsjednik Mosta Božo Petrov, zastupnici Nino Raspudić, Zvonimir Troskot, Marin Miletić, Ante Kujundžić, te zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre.

Svojim programom Most se obraća svim hrvatskim građanima koji su istodobno i antikorupcijski orijentirani i nacionalno osviješteni s jasnom porukom: želimo da više sudjelujete u odlučivanju u ovoj zemlji i znamo kako vam to omogućiti. Nada da Hrvatska može drugačije i bolje, koju ovim programom želimo probuditi, a njegovom realizacijom opravdati, svjetlo je u trenutnom političkom mraku. Nada se ne tiče samo budućnosti već ona iskupljuje i prošlost. Stvaranje i obrana neovisne Hrvatske veliko je postignuće generacije naših roditelja. Na našoj je da odigramo drugo poluvrijeme i stvorimo bolju, pravedniju i radosniju Hrvatsku koja će opravdati sve žrtve koje su za nju podnijete. Most se pojavio kao prva snažna treća opcija, nada da nismo osuđeni na vječno vraćanje istoga u smjenama okoštalih struktura HDZ-a i SDP-a na vlasti. Most je time utro put i drugim političkim opcijama da zažive, a potaknuo i neke pojedince, poput mene, koji se nisu vidjeli kao karijerni političari, da pokušaju svojim radom doprinijeti razvoju naše Hrvatske. To je vrijedna, ali i krhka tekovina naše relativno mlade demokracije i danas trebamo biti osobito oprezni da je ne zatremo jer je ona, uz sve njezine mane, greške i nedoraslosti dugoročno jedino ispravno rješenje za Hrvatsku. Ili postoji netko tko možda misli da nas isti oni koji su nas doveli tu gdje jesmo sada mogu spasiti?“, rekla je Marija Selak Raspudić.

Iznijela je najvažnije postavke programa Mosta: „Nudimo programska rješenja usmjerena prema uklanjaju demokratskog deficita i demokratizaciji političkog sustava koja uključuju i obuhvatne zahvate kao što su reforma izbornog sustava i rada Hrvatskog sabora te institucionalno lakše izražavanje građanske volje kroz referendum i uvođenje e-peticija. Reorganizacija DORH-a, vraćanje povjerenja u pravosuđe i novi načini borbe protiv korupcije te stvarna decentralizacija Hrvatske, dio su naših prijedloga kako bi državna uprava postala učinkovit alat za olakšavanje života svakog građanina. Jedan je od naših temeljnih ciljeva je i porast plaća i mirovina, odnosno rast životnog standarda općenito. Preduvjet je gospodarski rast, a do trajnijeg i značajnijeg rasta neće doći bez pravne i poslovne sigurnosti koja je pretpostavka zdrave poduzetničke klime, koju danas priječi kriminalna i koruptivna aktivnost vladajuće strukture. Most je značajan dio svojih političkih aktivnosti posvetio upravo borbi protiv korupcije. Aktiviranje gospodarskog potencijala Hrvatske realizirat ćemo i kroz fiskalne reforme i porezno rasterećenje, viziju održivog razvoja turizma koja podrazumijeva zaštitu prostora, promišljene poljoprivredne politike koje stvaraju prehrambenu samodostatnost, odgovornu primjenu umjetne inteligencije i energetsku neovisnost. Nismo zaobišli ni aktualne teme razvoj ljudskih potencijala, tržište rada i odnos prema stranoj radnoj snazi, a značajan dio našeg programa zauzimaju i provediva, cjelovita demografska rješenja te prijedlog koncepta hrvatske stambene politike. Među svoje prioritete Most stavlja i socijalno osjetljivu državu koja ima primjerenu skrb za ranjive društvene skupine te pruža dodatnu pravnu i društvenu zaštitu starijih osoba, potom prijedlog reforme zdravstvenog sustava, poboljšanje mentalnog zdravlja djece i mladih.

Obuhvatili smo i unapređenje obrazovnog procesa u eri digitalizacije što je i središte naše vizije drugačije Hrvatske, kao i kultura koja je bitan segment društva, a poticanje njezinog razvoja nužno je za očuvanje nacionalnog identiteta i stvaralački procvat. Osvrćemo se i na potrebu sustavnog razvoja oružanih snaga RH i mjere koje ćemo poduzeti kako bi se zaustavile ilegalne migracije. U pogledu vanjske politike, Most zauzima čvrsto stajalište o potrebi zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, rješavanja otvorenih pitanja sa susjednim zemljama, očuvanja načela jednoglasnosti unutar EU te jednakopravnosti Hrvata u BiH“, rekla je Selak Raspudić.

Nikola Grmoja je istaknuo kako je u svojoj najavi kandidature za predsjednika RH, objavljenoj prošli petak, istaknuo prioritete Mosta za koje će se snažno boriti, protiv korupcije, za slobodnu, pravednu Hrvatsku, za hrvatske obitelji i vrijednosti, dostojanstvo čovjeka, istaknuvši i glavne ciljeve koji su sada objedinjeni i u obimnom i stručnom programu Mosta.

Most je u ove gotovo četiri godine pokazao kako se sa svojim jakim timom bori u Hrvatskom saboru, uvijek na strani naroda, bez fige u džepu, ne pogodujući nikome, samo u korist građana koji su nas izabrali. Ustao sam protiv onih koji pljačkaju Hrvatsku i hrvatski narod, protiv korupcije vladajućih struktura, jer narod zaslužuje poštene zastupnike koji će se u njegovo ime boriti za pravdu, ali i njihove plaće, mirovine, rodiljne naknade, vrtiće, socijalna prava, bolje obrazovanje… Most je cijelo vrijeme bio na strani građana, na tvojoj strani“, poručio je Grmoja.


Reci što misliš!