Politika

#izbori2024

Plenković: Postupci Milanovića i SDP-a su pokušaj mini državnog udara

Plenković: Postupci Milanovića i SDP-a su pokušaj mini državnog udara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak kako su postupci predsjednika RH Zorana Milanovića i SDP-a pokušaj mini državnog udara i zlouporabe institucija, istaknuvši kako je Ustavni sud u svom zaključku bio jasan - da se kršio Ustav.

"Odluka je očekivana. Mislim da je predsjednik Ustavnog suda bio jasan. Sve što smo i mi rekli da je jasno da se ne samo izašlo iz ustavnih okvira uloge predsjednika, nego se direktno kršio i sam Ustav, to su oni i ponovili. Ne vidim što su drugo mogli reći", rekao je Plenković uoči 31. obljetnice osnutka HDZ-a SMŽ-a.

Ustavni sud u ponedjeljak je donio zaključak da predsjednik Milanović, koji je prošlog petka najavio svoju kandidaturu na SDP-ovoj listi, ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima dok je na dužnosti predsjednika Republike niti istican kao kandidat za premijera.

"Sve ovo što se zbiva sa SDP-om proteklih dana i ovo što je napravio Milanović moramo nazvati pravim riječima - ovo je pokušaj mini državnog udara, zlouporaba institucija, potpuno dezavuiranje Peđe Grbina kojeg ja više ne doživljavam kao da je predsjednik SDP-a", rekao je Plenković.

Pri tome je naveo kako su oni u ovih desetak dana, otkako je HDZ najavio raspuštanje Sabora 14. ožujka, promijenili puno priča, ocijenivši to kao "kaos i obezglavljenost bez supstanci".


Reci što misliš!