Politika

#izbori2024

Milanović: Strankama koje su me podržale sugeriram opreznost, ovo je ustavni puč

Milanović: Strankama koje su me podržale sugeriram opreznost, ovo je ustavni puč
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Predsjednik republike Zoran Milanović u ponedjeljak je strankama predvođenima SDP-om poručio da budu lukavi i da se čuvaju jer ih je 'gangsterska družina uzela za taoce', a odluku Ustavnog suda koji je zaključio da se ne može kandidirati na izborima, nazvao je ustavnim pučem.

“Predlažem, sugeriram ljudima koji su mi dali podršku, a to su stranke predvođene SDP-om, da budu jako lukavi i da se čuvaju, da paze što rade. Jer ih je ta gangsterska družina uzela za taoce”, rekao je Milanović u izjavi medijima u Veloj Luci poručivši da paze što govore, jer imaju posla s 'lukavim gangsterima koji blefiraju, ali su spremni na sve'. 

Komentirajući stav Ustavnog suda, koji je u dokumentu nazvanom 'upozorenje' ocijenio da Milanović ne može biti službeni kandidat na parlamentarnim izborima, niti biti na listi neke stranke, rekao je da je to prijetnja političkim organizacijama, talačka kriza, odnosno iznuda.

“Donijeli su odluku u kojoj se na jedan perfidan, gangsterski način, jedino nema pucnjave i noževa, potpuno izvan Ustava, izvan bilo kojeg principa Ustava, prijete jednoj političkoj stranci, (...) da će im u stvari uništiti liste”, odnosno, da će “izgubiti pravo natjecanja na izborima” ukoliko ne budu činili ono što “HDZ-ova banda iza zatvorenih vrata ocijeni kao nepristojno”.

“Dakle, s takvim ljudima mi imamo posla. Ja apeliram na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod, građane, i oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu, koja je ustavni puč. Dakle, ovo je čisti puč. S takvim ljudima se ne može drugačije”, rekao je poručivši da se to se mora riješiti na izborima. 

Istaknuo je da je Ustavni sud pod vodstvom predsjednika Miroslava Šeparovića, kojeg je nazvao “špijunčićem i polupismenim fiškalom koji ne zna nijedan strani jezik”, stao između volje hrvatskih birača da na slobodnim izborima kažu prihvaćaju li ili ne njegovu ponudu da bude premijer. 

“Ovo je političko nasilje”, rekao je Milanović. No, dodao je da će on na kraju biti mandatar i premijer, na legalan i pristojan način, ali da “toj bandi neće reći kako”.  Pozvao je i građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-a i “bande Andreja Turudića”, glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo!, za Domovinski pokret, za Most. 

“Sve je dobro. Ništa nije loše, ovo su vremena u kojima se borimo za - virtualno, ne stvarno- život ili smrt”, poručio je Milanović dodavši da će nakon izbora, kliku “Šeksa, Šeparovića, Andreja Turudića i ovog pravog Turudića baciti u more”. 

Poručio je i da za SDP, stranku koja ga je kandidirala na predsjedničkim izborima, na početku kao predsjednik nije ni glasao, odnosno da nije glasao ni za koga. 

“Pokušavao sam korektno, distancirano, kao predsjednik. Nije išlo. E sad moramo se pohvatati momački i muški. Pa da vidimo 'ko je jači”, poručio je Milanović. 

Milanović napao Šeparovića: Bivši propali mutni špijun, korumpirani kriminalni odvjetnik

U izjavi se osvrnuo i na predsjednika Ustavnog suda Šeparovića, istaknuvši da je on “bivši propali mutni špijun” - šef Hrvatske izvještajne službe (HIS), u vremenu kada su “praćeni i maltretirani hrvatski novinari”. Rekao je i da je bio “korumpirani kriminalni odvjetnik”, koji je zajedno sa svom ženom izvukao milijune eura iz poslova sa Croatia osiguranjem”. A da je nakon toga postao šef Ustavnog suda, Šeksov kum.

“Kum pijanog zloduha i krvnika hrvatskog pravosuđa i pravne države”, rekao je Milanović. 

Dodao je i da je današnja odluka Ustavnog suda ujedno i nepismena, tako da pismen čovjek, 'barem onaj koji je završio autoškolu', ima problem s time što je napisano, te istaknuo da Ustavni suci očito nisu u obzir uzeli Zakon o izborima na Europski parlament koji predsjedniku ne brani da se kandidira na tim izborima.

Istaknuo je i da ne želi odstupiti s mjesta predsjednika Republike, jer bi vlast predao Jandrokoviću, koji je predsjednik Hrvatskog sabora, odnosno HDZ-u, a upozorio da nije niti propisano što bi se napravilo kada bi Jandroković dao ostavku na mjesto v.d. predsjednika države. 

“Postajući v.d. predsjednika republike, on (...) ne može biti na listi. A Jandroković nije budala. Dakle, Jandroković će puno radije biti na listi nego da bude pro forma predsjednik Republike jer sam ja dao ostavku. Tko postaje predsjednik Republike? Ulazimo u krizu koju su ovi gangsteri zamislili ili im je svejedno”, poručio je Milanović.


Reci što misliš!