Politika

'Vrlo ste naivno nasjeli na njihove trikove'

Jandrokovića pitali hoće li biti v.d. predsjednika ako Milanović da ostavku

Jandrokovića pitali hoće li biti v.d. predsjednika ako Milanović da ostavku
Igor Soban/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u kratkoj izjavi novinarima uoči 20. sabora stranke rekao je kako HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima neovisno o najavi predsjednika Republike Zorana Milanovića da će se na izborima kandidirati na listi SDP-a.

Novinari su Plenkovića pri dolasku u KD Lisinski na 20. sabor HDZ-a pitali je li mu Milanović "pomrsio račune" svojom najavom, a Plenković je odgovorio: "Mi, pobjeđujemo, a ovo drugo ćete čuti."

Ustavni sud najavio je da će se sutra izjasniti o Milanovićevoj najavi kandidature, a Plenković je na pitanje novinara kakvu odluku očekuje, odgovorio: "Ne znam, to je na njima."

Predsjednik sabora Gordan Jandroković kratko je novinarima na pitanje hoće li on biti v.d. predsjednik Republike, o čemu se kao o jednoj od mogućnosti govori u javnosti ako Milanović odstupi s mjesta predsjednika države, odgovorio: "Vrlo ste naivno nasjeli na njihove trikove."

Butković: Milanovićev potez je nezapamćen

Potpredsjednik stranke Oleg Butković naglašava da je HDZ spreman za izbore i očekuje pobjedu "tko god bio predsjednik, odnosno kandidat za premijera od strane SDP-a".

"Na izbore izlazimo afirmativno, s postignućima proteklih osam godina", rekao je. Dodao je da je Hrvatska u tih osam godina "puno bolja, stabilnija, međunarodno bolje afirmirana, gospodarski pokazatelji su kudikamo bolji nego što su bili 2016. unatoč izazovima". 

O najavljenom sutrašnjem očitovanju Ustavnog suda Butković kaže kako ne može "ništa očekivati niti sugerirati", a stava je da Milanovićeva najava s ustavnopravnog stajališta nije regularna.

"Nezapamćeno je da predsjednik Republike, koji je nestranački, poglavito u ovom trenutku kad imate raspušten sabor, najavljuje da će biti kandidat na izborima i da ide u izbornu utrku. To je nezapamćeno. I mislim da to nije s ustavnopravnog stajališta regularno, ali o tome će odlučiti Ustavni sud", rekao je.

"Ma kakav Milanović", kratko je, pak, poručio politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, a potpredsjednik stranke Ivan Anušić također naglašava da je HDZ spreman za izbore i novi mandat.


Reci što misliš!