Politika

Marino Radović i Antonio Vučetić reagiraju

Ministarstvo pravosuđa i uprave 15. sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir proglasilo nezakonitom

Ministarstvo pravosuđa i uprave 15. sjednicu Općinskog vijeća Općine Vir proglasilo nezakonitom
K. Škrbić

Ministarstvo pravosuđa i uprave poništilo je 15. sjenicu Općinskog vijeća Općine Vir i ništavnima proglasilo sve odluke donesene 20. prosinca 2023. na sjednici.

U opširnom obrazloženju ove odluke Ministarstva, navodi se, među ostalim, kako načelnik Općine Vir Marino Radović nije imao pravo sazvati sjednicu 20. prosinca, s obzirom na to da je na zahtjev sedmero vijećnika od 14. prosinca i s izmijenjenim dnevnim redom, sjednica održana prije isteka roka nakon kojeg bi to bio ovlašten učiniti. 

Sjednicu sam sazvao nakon što ju predsjednik Bašić nije sazvao, iako je imao zahtjev većine vijećnika od 30. studenoga. Vijećnici su mi potom isti zahtjev poslali 14. prosinca, pa sam 15. prosinca sazvao sjednicu za 20. prosinca. No, nije ovo prva ni zadnja općinska ili gradska sjednica koju je resorno Ministarstvo proglasilo nezakonitom.

U pitanju je greška u proceduri sazivanja sjednice, ali je neosporno, međutim, da postoji većina u vijeću koja želi raditi i koja je donijela proračun te sve ostale odluke – kaže načelnik Radović. Ministarstvo je u uputi o pravnom lijeku napomenulo kako se protiv ove Odluke može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom RH. 

Ova Odluka resornog Ministarstva nije pravomoćna, a dok god se ne raspusti Općinsko vijeće, ono se može sastajati i donositi odluke. Očekujem da će se što prije zatražiti sazivanje sjednice kako bi donosili odluke na dobrobit otoka Vira i njegovih stanovnika – dodaje Radović objašnjavajući kako su upravo na 15. sjednici donesene odluke kojima je izglasan proračun te realizirane nikad veće materijalne potpore prema stanovništvu otoka. 

Najbitnije je da su vijećnici izglasali proračun te da sam postupao po usvojenom proračunu, odnosno do onog dana kada smo zaprimili odluku Ministarstva kojom je proračun stavljen van snage – objašnjava virski načelnik te u ovoj situaciji, odnosno proceduri zbog koje je sjednica održana 20. prosinca, prstom upire u tadašnjeg i ponovno aktualnog predsjednika Josipa Bašića. 

Ponovno nas očekuje tehnički proračun. To možemo zahvaliti predsjedniku Općinskog vijeća Bašiću i manjini od šestero vijećnika koji su sada kao manjina, a prvi puta u većini, blokirali proračun i sve ljude na otoku.

Virani su taoci manjine koja pokušava isprovocirati prijevremene izbore – ističe načelnik Radović kako je neodržavanje sjednice i potom žalba upućena Ministarstvu, bila djelo manjinskih šest vijećnika koji su uoči očekivane sjednice u prosincu, u hotelu Kolovare u Zadru, na tiskovnoj konferenciji i javno zatražili prijevremene izbore. 

Time su pokazali svoje namjere. Njih ne interesiraju ljudi, pa čak ni oni koji su za njih glasali na lokalnim izborima, nego samo pozicije s kojih mogu realizirati svoje privatne interese.

Predsjednik Bašić kazao je kako će podnijeti ostavku kada ne bude imao većinu, ali to još nije napravio. Ako ćemo gledati što je Bašić napravio u svom mandatu, lako ćemo zaključiti kako je riječ o najgorem predsjedniku u povijesti postojanja naše jedinice lokalne samouprave – zaključio je Radović dodajući da se sjednice Općinskog vijeća nisu sazivale od lipnja 2023., da su bile odgađane te da jednom nije imao kvorum. Što dalje? – pitanje je koje je najaktualnije u ovom trenutku. 

– Iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti koje imamo i nastaviti s radom. Nije baš normalno da se većini vijećnika onemogućava rad i njihovo ustavno pravo za sudjelovanjem u odlučivanju kao predstavničko tijelo. U tomu ih onemogućava manjina – poruka je načelnika, a vijećnik Antonio Vučetić, izabran za predsjednika Općinskog vijeća na 15. sjednici, govori o legitimnosti postojeće vijećničke većine. 

Sjednica je  poništena, ali Ministarstvo ne može poništiti volju naroda. Postoji većina u Općinskom vijeću koja želi raditi, dok predsjednik Bašić sa svojom manjinom i dalje opstruira rad vijeća zbog čega ponovno ispaštaju mještani Vira. No, mi ćemo ponovno održati sjednicu na kojoj će legitimna većina potvrditi sve ranije donesene odluke – dodaje Vučetić. 


Reci što misliš!