Politika

Za ili protiv

Oporba o poreznoj reformi: Plaće neće rasti, građani neće živjeti bolje

Oporba o poreznoj reformi: Plaće neće rasti, građani neće živjeti bolje
Patrik Macek/PIXSELL

Oporbene stranke u srijedu su kritizirale predstavljenu poreznu reformu, ocijenivši da neće dovesti do povećanja plaća građana, kako to navodi Vlada, te da će rezultirati financijskim udarom na jedinice lokalne samouprave i štetom za mirovinski sustav.

Boris Lalovac (SDP) rekao je da će to biti zanemarivo povećanje plaća zato što je Vlada odlučila igrati igru 'mi ćemo vam povećati plaće, a zli gradonačelnici će vam to oduzeti'.

- Još je lošija premijerova poruka da 'mi ionako već imamo ruku u mirovinskom sustavu i onda ćemo na temelju političke odluke tu rupu još malo povećati zato što usporava gospodarstvo'. Treba mu BDP za sljedeću godinu za izbore i zato uvodi kratkoročnu mjeru nauštrb mirovinskog sustava, dodao je.

 

A najveća je nepravda, smatra Lalovac, što će dijelu građana država plaćati mirovine, a drugi dio, iznad 1300 eura, sami će plaćati mirovine.

Kaže kako je ovo ozbiljan udar na mirovinski sustav.

- Država bi sada trebala svim umirovljenicima koji u ovih 30 godina nisu imali uplate doprinosa jer njihovi poslodavci to nisu činili, napraviti rekalkulaciju i to uplatiti da država ima veće mirovine. ovo sada je kratkoročna mjera zbog izbora sljedeće godine i bildanja BDP-a, a građani će 2024. vidjeti koliko je realno povećanje, poručio je Lalovac.

 

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) smatra da plaće neće rasti i neće doći do poreznog rasterećenja.

- Fiskalne decentralizacije nema, riječ je o najobičnijem preknjižavanju, ovaj puta na teret gradova i općina, i to ciljano, s obzirom da se 70 posto prireza odnosi na četiri najveća grada, od kojih u tri HDZ nije na vlasti, naglasio je.

 

- Ministar Primorac vrlo eksplicite je rekao 'ugledajte se na nas i ako se hoćete umiliti biračima, smanjite porez na dohodak koji je sada u vašoj nadležnosti da ga dižete ili spuštate, dodao je Vidović.

Ustvrdio je kako je riječ o 'perfidnoj igri u kojoj nema ni jote brige za građane i njihove plaće, ali ima ogromne štete koja se nanosi mirovinskom sustavu, jer se potpuno dezavuira načelo uzajamnosti da visina mirovine ovisi o visini i dužini uplata'.

 

Marija Selak Raspudić (Most) ističe da je svakako bolje išta nego ništa, ali da ovo nije nešto i da naši građani neće živjeti bitno bolje.

- Ne može netko tko vas je prvo bacio na koljena i opljačkao naše građane sada biti shvaćen kao njihov spasitelj jer im vraća samo dio novca koji im je ranije uzeo, kazala je.

 

Zvonimir Troskot smatra da se za dohotke građana ukidanjem prireza neće promijeniti ništa, jer će na gradovima biti da povećaju porez na dohodak, dok će se istodobno na koljena baciti naši gradovi, pogotovo najzaduženiji poput Zagreba, Splita i Rijeke.

- Očekuje se inflacija jer će gradovi morati iskompenzirati ukidanje prireza ili kroz povećanje poreza na dohodak na najveću moguću razinu ili kroz rast cijena komunalnih usluga, ustvrdio je.

- Ako Vlada ima toliki suficit proračuna koliko se hvale, zašto onda ne smanjuju PDV na 24 posto, upitao je Troskot.

 

Nikola Grmoja napominje da gradska uprava koja zna upravljati može bez prireza, što pokazuje Miro Bulj u Sinju te da, ako je premijer Plenković želio ljudima povećati plaće, mogao je izravno smanjiti porez na dohodak, povećati neoporezivi dio dohotka i uvesti jedinstveni dječji doplatak, a ne ukidati prirez.

 

Mato Franković (HDZ), gradonačelnik Dubrovnika, reformu podržava i podsjeća da je njegovo predizborno obećanje bilo da ćemo ukinuti prirez u Dubrovniku.

- Razmišljali smo to napraviti početkom 2025. godine, a ovo će biti nešto ranije. Nećemo mijenjati porez na dohodak, nećemo ga dizati nego ostaviti sve ovako kako je sada. Mijenjat ćemo politiku cijena po pitanju najma javnih površina, zakupa, gospodarenja imovinom i dio novca ćemo namaknuti iz tih prihoda, a za ostalo ćemo se snaći, rekao je Franković.

- Analizirali smo cijene najma javnih prostora i pokazalo se da smo jeftiniji više od 30 posto od privatnih tvrtki koje iznajmljuju prostore. To nije fer, riječ je o javnim prostorima i mora biti izjednačena cijena zakupa kao i kod drugih. Nećemo dizati ni cijenu vrtića, ni vode, javnog prijevoza, nijednu cijenu nećemo podignuti, a vjerujem da će se i sve jedinice lokalne samouprave snaći, rekao je HDZ-ov zastupnik i gradonačelnik Dubrovnika, Franković.


Reci što misliš!