Politika

zadarska politička scena

Izbori za gradske mjesne odbore na čekanju

Izbori za gradske mjesne odbore na čekanju
Boris Kačan

Na zadarskoj političkoj sceni sve se češće spominju ili zazivaju prijevremeni izbori za gradsko vijeće i gradonačelnika. No što je s onima redovitima za vijeća mjesnih odbora, a koji su, prema najavama, trebali biti održani početkom ove godine?

Podsjećamo, mandat dosadašnjim predsjednicima i članovima trajao je do 9. prosinca, no zbog blagdana i složenih pregovora oko novog proračuna dogovorena je odgoda.

Neslužbeno, spominje se kako će se o ovoj temi raspravljati na sjednici gradskog vijeća koja se očekuje u ovom mjesecu. Više informacija za sada nemaju u mjesnim odborima, no kako smo uspjeli doznati nema većih potresa na terenu zbog cijele ove situacije.

- Mandat je istekao tamo u prosincu, a mi i dalje odgovorno radimo svoj, naglašavam, volonterski posao, znači imamo svoje prijedloge za poboljšanje uvjeta života u našem kvartu koje šaljemo gradu, isto tako prosljeđujemo sve poruke ili upite građana, manje, više te se stvari rješavaju, to funkcionira, navodi Marin Pijaca, predsjednik mjesnog odbora Bili Brig.

- Nema sad tu neke posebne komunikacije prema gradu, osim ako nije na našu inicijativu , mislim da tu ima dosta prostora za napravit, a što se tiče samog kraja mog mandata, kažem on opet u jednu ruku pokazuje kako tu nema neke posebne organizacije, eto mi smo još uvijek aktivni, kaže Frane Brajković, predsjednik mjesnog odbora Poluotok.

A što kažu u Gradskoj upravi. Stiže nam pomalo očekivan odgovor s obzirom na aktualna previranja oko proračuna. Za održavanje izbore, naime, treba osigurati i sredstva, evo priopćenja.

Predsjednici vijeća MO iz dosadašnjeg mandata nastavljaju obavljati nužne poslove do izbora novih, a za sad se ne zna kad će Gradsko vijeće raspisati izbore, s obzirom da su skinuli tu točku s dnevnog reda posljednje sjednice, te je nepoznanica vezana za financiranje, tj. osiguravanje sredstava za izbore s obzirom na odluku o nužnom financiranju - odgovor je iz zadarske Gradske uprave.

Dodajmo kako se području grada nalazi 37 mjesnih odbora, a mandat članova traje četiri godine. Iako za širu javnost ovi izbori nisu toliko vidljivi i praćeni, to nije slučaj za lokalnu političku scenu koja tu potiho odmjerava snagu, a svjedoci smo, rađaju se i nove političke opcije. 


Reci što misliš!