Politika

Akademija u Vukovaru

Vlasti zanemaruju Tuđmanov lik i djelo

Vlasti zanemaruju Tuđmanov lik i djelo
Davorin Visnjic/PIXSELL

Svečanom akademijom u organizaciji članova Inicijalnog kruga "Tuđman 100" u vukovarskom Gradskom muzeju obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana uz poruku kako aktualna državna i zagrebačka vlast zanemaruju Tuđmanov lik i djelo

Uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, Tuđmanu su počast odali i članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić.

Ovdje u Vukovaru prisjećamo se sa zahvalnošću čovjeka koji je ostvario povijesni san hrvatskog naroda i svih naraštaja, samostalnu neovisnu hrvatsku državu, rekao je Mišetić.

Jurčević je ocijenio da je između Franje Tuđmana i Vukovara "uspostavljena i postoji trajna simbolična veza", ponajprije kroz vukovarsku bitku u kojoj se 1991. branio Vukovar od velikosrpske agresije i simbol je hrvatskog zajedništva. Ustvrdio je i da "što Franju Tuđmana više 'detuđmaniziraju', on zadobiva sve veće simbolično značenje".

Akademik Pečarić smatra da se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prema Tuđmanu odnosi na isti način kao što se odnosi i država. "U Hrvatskoj vole Tuđmana uvijek titulirati kao doktora, a oni koji imalo znaju o znanosti znaju da je doktor najmanja, a akademik najviša znanstvena titula. To što je Tuđman akademik se u pravilu prešućuje", napomenuo je.

Vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava kazao je kako bi - da se pitalo Inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebala izgledati proslava Tuđmanovog 100. rođendana - to bilo organizirano tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave.

"Cijeli tjedan bi ustanove, vrtići, škole, znanstvene i druge ustanove imali temu 100-tog rođendana Franje Tuđmana. Danas bi nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franje Tuđmana, a ne Macrona, kako smo gledali prije nekoliko tjedana", poručio je Penava.

Komentirao je nedolazak mlađeg sina Franje Tuđmana, Stjepana, u Vukovar rekavši da je Stjepan Tuđman, rezigniran cijelom situacijom oko proslave 100. obljetnice rođenja njegova oca, odlučio ostati u Zagrebu s obitelji te otići u Veliko Trgovišće, u rodnu kuću svoga oca, i biti na misi zadušnici u kapeli na Tuškancu.

Penava je poručio i kako je odnos državne i zagrebačke vlasti prema članovima obitelji Franje Tuđmana najbolji primjer odnosa vlasti prema tuđmanizmu, suverenizmu i Hrvatskoj kakvu je Tuđman stvarao s hrvatskim braniteljima 1991. 

Članovi Inicijalnog kruga "Tuđman 100" prethodno su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijenac i zapalili svijeću, a to su učinili i podno Tuđmanovog spomen poprsja na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.


Reci što misliš!