Politika

#hrvatska

Milanović: Umirovljenje brigadira je nezrela i osvetnička odluka ministra

Milanović: Umirovljenje brigadira je nezrela i osvetnička odluka ministra
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno se u utorak osvrnuo na prijevremeno umirovljenje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, ustvrdivši kako se radi o nezreloj i osvetničkoj odluci ministra obrane Marija Banožića.

"Između korektnih i koliko-toliko normalnih odnosa stoji jedna nezrela osvetnička odluka ministra da se iskali na jednom zaslužnom brigadiru. To treba ukloniti, to se neće događati. Ne može jedan ministar nekoga potjerati u mirovinu jer ga ne voli", rekao je Milanović novinarima na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade ZNG/HV.

Poručio je kako protumjerama neće uzvraćati jer se preko vojnika ne vodi politika, dok će pitanje svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način - vojnički, zapovjedni. 

"Između normalnih odnosa na način kamikaze se ugradio jedan junior ministar", rekao je Milanović.

Upitan može li i dalje surađivati s Banožićem, odgovorio je kako je ministar nebitan, a od premijera Andreja Plenkovića očekuje rješavanje problema. "Ovo je refleksija odnosa u HDZ-u, to su poruke koje se odašilju preko grbače vojnika", ocijenio je Milanović. 

Poručio je kako će brigadir Burčul opet voditi Počasno-zaštitnu bojnu, makar kao zamjenik.

Osobne frustracije ne mogu utjecati na odnose u vojsci

"Ja sam vrhovni zapovjednik i u vojsci se zna tko je to. To svakako nije ministar obrane, nijedan, posebno ne stranački. Sve što zakon propušta reći propisuje Ustav, ne mogu biti dva vrhovna zapovjednika. Ali Vlada upravlja novcem", rekao je Milanović.

Ocijenio je kako ne može nečija osobna frustracija utjecati na odnose u vojsci. "Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto", dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako će se sjednica Vijeća za obranu zbog pitanja financiranja vojske održati prije donošenja proračuna. "To je jednako važno kao i avioni, ali važnije", istaknuo je. 

Dotaknuo se i pitanja vojnih helikoptera rekavši kako ga zabrinjava brzina zanavljanja i održavanje tehničkih sredstava, osobito letjelica.

Što se tiče presude u slučaju Ine i Mola, rekao je kako ona neće pomoći odnosima dviju država dok je Orban premijer jer on tvrdi da je tadašnji predsjednik Uprave MOL-a nedužan, a nije.

Ocijenio je kako Vlada ne radi na tom pitanju jer su joj važni odnosi s vlašću u Budimpešti.

​​​​​​​

Reci što misliš!