Politika

Dvostruka prevara hrvatskog naroda u BiH

Podignuta optužnica protiv "hrvatskog" zastupnika u Domu naroda

Podignuta optužnica protiv
Armin Durgut/PIXSELL

Sud u Goraždu potvrdio je u četvrtak optužnicu protiv Edima Fejzića zbog kupovine glasova na izborima 2018. no njegovo ime postalo je poznato u javnosti kada se predstavio Hrvatom i tako postao član kluba Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

Kako su u četvrtak objavili mediji u BiH, sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Goraždu potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva protiv Edima Fejzića iz Goražda koji je zastupnik Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ali i dopredsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjske županije.

Prema navodima iz optužnice Fejzić se tereti da je u listopadu 2018. godine ispred prostorija stranke kojoj je na čelu "Goraždanska priča" dao 100 maraka (oko 50 eura) jednome biraču koji mu je obećao osigurati još četiri glasa na izborima. Sve je snimljeno video kamerom, a objavili su i mediji u BiH.

Optužnica će u sljedećih 15 dana biti dostavljena optuženom radi eventualnog upućivanja prigovora, nakon čega će sud zakazati ročište za izjašanjavanje o krivnji.

Edim Fejzić je jedan od 17 izaslanika u hrvatskome klubu Doma naroda Federacije BiH iz Bosansko-podrinjske županije.

Hrvatske stranke ranije su često upozoravale na problem lažnog nacionalnog predstavljanja, ali i činjenicu kako se primjerice iz ove županije u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata bira jedan izaslanik za Dom naroda, jednako kao i Posavska županija u kojoj živi blizu 40.000 Hrvata.