Politika

analiza

Kako je u Sabor ušao Čačić, a ne Kekin: Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?

Kako je u Sabor ušao Čačić, a ne Kekin: Hoće li i sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?
RTL / PIXSELL

Nakon posljednjih izbora 2020. po prvi put je nejednakost biračkoga prava neposredno utjecala na izglede stranaka za formiranje Vlade

Hrvatska od početka primjene razmjernog izbornog sustava provodi neustavne parlamentarne izbore, a hrvatski političari i političarke tijekom čitavog tog razdoblja nisu pokazali spremnost da te probleme otklone reformom izbornog zakonodavstva, upozoreno je na predstavljanju analize ''Hoće li sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?'', koju je za Gong izradio Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

''Do 2016. nije se potvrdilo da nejednakost biračkoga prava utječe na izglede pojedinih stranaka da formiraju vladu. Minimalne razlike u stranačkoj strukturi parlamenta niti jedne godine ne bi ništa bitnije promijenile u procesima formiranja vlada. Međutim, nakon posljednjih izbora 2020. po prvi put nejednakost biračkoga prava neposredno je utjecala na izglede stranaka za formiranje Vlade. Gubitkom jednog mandata HDZ-a i jednog njihova poslije izbornog koalicijskog partnera NS-R, vladajućoj koaliciji koja obuhvaća točno 76 zastupnika i zastupnica nedostajalo bi u tom slučaju dva mandata za formiranje vlade'', upozorio je Čular.

Prvi put je nejednakost biračkoga prava neposredno utjecala na izglede stranaka za formiranje Vlade

Analiza je pokazala da je u sedam prethodnih izbornih ciklusa nepravedno raspodijeljeno čak 64 zastupničkih mjesta što je gotovo pola jednog saziva Sabora. Kada bi saborski mandati bili razmjerni broju registriranih birača i biračica, najveći gubitnik bi bila 4. izborna jedinica koja bi tijekom proteklih sedam izbornih ciklusa izgubila čak 13 mandata. Najviše bi profitirale 9. i 10. jedinice koje su bile zakinute za 11, odnosno osam mandata.

Prema simulaciji koju je izradio Gong, na posljednjim izborima u Sabor ne bi bio izabran Radimir Čačić, ali bi ušao Mile Kekin.

Tema od koje političke elite godinama okreću glavu

"Gong smatra da je postojeće izborno i referendumsko zakonodavstvo zapušteno. Unatoč brojnim manjkavostima, ali i našim dugogodišnjim naporima da ukažemo na njih i da poboljšamo aktualnu situaciju, političke elite su okretale glavu od ove teme. Iz Gongove perspektive, upravo sada u vrijeme pandemije i borbe protiv korupcije, pitanje izbornog i referendumskog zakonodavstva je jedno od prioritetnih za rješavati upravo jer se tiču unapređenja demokracije i sustava u kojem živimo'', istaknuo je Berto Šalaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetio je da je prošla Vlada u svom programu imala stavku reforma izbornog zakonodavstva, ali ona se nije dogodila: ''Ova Vlada je ‘izgubila’ tu temu na svojoj agendi za iduće četiri godine. Izborne jedinice su prvi korak u unaprijeđenju izbornog zakonodavstva, polazišna točka iz koje kreće daljnje zagovaranje demokratizacije političkog sustava".

Kreće javna stručna rasprava: Hrvatska treba imati 10 izbornih jedinica?

“Ustavnom sudu smo pružili jedan tip argumenta prema njihovim pragmatičnim kriterijima koji dokazuje da raspodjela glasova u biračkim  jedinicama utječe na izborni rezultat”, kazao je Čular, koji je pozvao političke stranke na konsenzus i da pristanu na Gongov prijedlog u kojem i dalje ostaje 10 izbornih jedinica, a linije izbornih jedinica slijede granice županija. Tome bi iznimka bila tek Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Gong smatra da je ovo prilika zbog tipa pitanja, koje je nadstranačko i u interesu svih građana i građanki da se postigne široki politički i društveni konsenzus te predlaže da odgovorni za ovo pitanje ne budu ni Vlada niti Sabor, nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Stoga će ova organizacija civilnoga društva, najavila je Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga, pokrenuti javnu i stručnu raspravu na ovu temu s predstavnicima i predstavnicama političkih stranaka i vlasti te ustavnim i pravnim stručnjacima i stručnjakinjama: ''Za razliku od hrvatske političke elite, Gong ustavna načela o političkoj jednakosti građana, kao i ustavnost i zakonitost izbora, smatra jednim od kamena temeljaca demokratskog političkog sustava''.


Reci što misliš!