Politika

post izborno istraživanje

HDZ uvjerljivo prvi, SDP potonuo na 18 posto

HDZ uvjerljivo prvi, SDP potonuo na 18 posto
Patrik Macek/PIXSELL

Prema istraživanju agencije Promocija plus za kolovoz, mjesec dana nakon izbora, promjena u odnosu snaga medu političkim strankama ima, ali ne u vrhu, piše u petak Jutarnji list.

Istraživanje je provedeno kao da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a izborni pobjednik, HDZ, stoji uvjerljivo najbolje - za gotovo trećinu ispitanika (32,9 posto) ta je stranka prvi izbor.

SDP ima gotovo dvostruko manju podršku, 18,1 posto, a treća je opcija platforma Možemo! s 11 posto. Ta parlamentarna opcija preuzela je poziciju Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji dobivaju 8,6 posto. Most je na 8,3 posto, a Stranka s Imenom i Prezimenom na 2,6.

Nešto iznad jedan posto su i Pametno, HSS i IDS.

Premijer Andrej Plenković najpozitivniji je za četvrtinu ispitanika i sada dobiva 24,6 posto podrške u odnosu na 19,4 u lipnju. Drugi je izbor, uz pad rejtinga, predsjednik Zoran Milanović (11,3 posto u podnosu na 15,3 posto u lipnju). Treći najpozitivac je Zdravko Marić sa 4,5 posto (2,2 posto u lipnju), a nešto manje ima Vili Beroš (4,3 posto u odnosnu na 8,1 posto u lipnju).

Da baš nitko od političara ne zaslužuje tu titulu smatra 15,3 posto ispitanika.

Na ljestvici najnegativnijih političara na prvom mjestu je p redsjednik Republike Milanović, drugi je premijer Plenković s 15,3 posto, a treći zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s 9 posto, donosi Jutarnji list.


Reci što misliš!