Politika

#izbori2020

Bilaver: Kreće projekt obnove zadarske rive, a Zračna luka Zadar bit će nam na ponos

Bilaver: Kreće projekt obnove zadarske rive, a Zračna luka Zadar bit će nam na ponos

Iako relativno mlad, Josip Bilaver već je duže vrijeme prepoznatljivo lice hrvatske političke scene.

Poznat nam je kao dugogodišnji nacionalni predsjednik Mladeži HDZ-a, bio je i saborski zastupnik, pomoćnik ministra, a sada je jedan od najaktivnijih državnih tajnika koji preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture aktivno provodi renesansu hrvatske obale, ali i brojne druge infrastrukturne projekte.

- Ponosan sam što sam dio aktualne hrvatske Vlade koja ulaže rekordna sredstva u prometnu infrastrukturu, a značajna sredstva ulažemo u naš kraj. Samo u mandatu ove Vlade u Zadarsku županiju uloženo je više od tri milijarde kuna.

Izgradili smo velik broj novih prometnica, podvožnjak ispod Zračne luke u Zemuniku, dovršen je putnički terminal u luci Gaženica, europskim sredstvima obnovili smo vozni park javnog prijevoza u Zadru s 25 novih autobusa, a Zadarska županija rekorder je u Hrvatskoj po ulaganju u ribarsku i pomorsku infrastrukturu.

Gradi se ribarska luka u Kalima, uskoro kreće i gradnja ribarske luke u Gaženici, a ono što posebno veseli da i naši ribari i poduzetnici iz sektora marikulture u sve većoj mjeri koriste sredstva iz EU fondova, poručuje Bilaver.

U suradnji sa Županijskom lučkom upravom Zadar resorno ministarstvo provodi brojne projekte obnove luka i lučica po Zadarskoj županiji.

- Osigurali smo 100 milijuna kuna za izgradnju trajektne luke Tkon i luke Sali, a u pripremi imamo niz novih projekata. Uredili smo i obnovili mjesne luke u više od 20 naselja u Zadarskoj županiji, a potpisali smo i još jedan strateški projekt, Privlački gaz.

Veliki izazov nam je izgradnja nove željeznice koja će biti izmještena iz svih gradskih i prigradskih naselja, poput Bibinja i Arbanasa. Pripremamo projektnu dokumentaciju, znajući koliko je i taj dio prometne infrastrukture važan, pogotovo u teretnom prometu, dodaje Bilaver koji je posebno ponosan na jedan novi projekt, onaj sanacije i rekonstrukcije zadarske rive.

- Za projekt obnove rive osigurali smo 75 milijuna kuna što je jedna od najvećih investicija u gradu Zadru u posljednjih nekoliko godina. Našim otočanima smo osigurali novi trajekt Ugljan koji dolazi na liniju Zadar – Preko, a osigurali smo proračunska sredstva za cjelogodišnje održavanje linije Zadar – Ancona. Svi znamo kolika je ta linija važna, kako povijesno, ali i za budućnost. Njezina važnost pokazala se i za vrijeme korona krize, dodaje Bilaver.

Kakvi su planovi za proširenje kapaciteta Zračne luke u Zemuniku?

- Mogu najaviti i da će Zračna luka Zadar u narednom razdoblju dobiti novu zgradu putničkog terminala, za koju je već izabrano idejno rješenje. Ovog tjedna potpisana je projektna dokumentacija za produljenje uzletno-sletne staze za dodatnih 700 metara kako bi u nju mogli slijetati i najveći zrakoplovi.

Za sve to, naravno, potrebno je određeno vrijeme, ali mogu ustvrditi da ćemo nakon realizacije tog projekta, sasvim sigurno biti ponosni na našu Zračnu luku koja će biti u rangu najboljih europskih gradova, najavljuje državni tajnik Bilaver.

Ima li još neki značajan projekt na području Zadarske županije koji je u pripremi?

- Ima ih još puno, gotovo u svim našim općinama i gradovima, a siguran sam da ćemo uz podršku naših birača i ostvariti. Već sad mogu najaviti da ozbiljno planiramo napraviti novu državnu cestu kroz zaleđe naše županije koja bi značajno rasteretila Jadransku magistralu, pogotovo u ljetnim mjesecima. Isto tako, planiramo i novi spoj prema autocesti sa Zračne luke u Zemuniku.

U nedjelju su izbori, koja je vaša završna poruka?

- Lista HDZ-a ima najviše kvalitetnih kandidata i s nje će najviše zadarskih kandidata biti izabrano u Hrvatski sabor. Sve su to ljudi koji će, sasvim sigurno, beskompromisno braniti interese Zadra i Zadarske županije, Stoga, za Grad i Županiju sigurne budućnosti zaokružimo listu broj 10 i birajmo Sigurnu Hrvatsku, zaključuje Bilaver.


Reci što misliš!