Politika

#komentar

Ante Fuzul: U rebalansu proračuna najvažnija je trebala biti nabava uređaja za magnetsku rezonancu

Ante Fuzul: U rebalansu proračuna najvažnija je trebala biti nabava uređaja za magnetsku rezonancu
Youtube

Donosimo priopćenje potpredsjednika gradskog vijeća Grada Biograda na moru, Ante Fuzula.

Danas, 1.8.2019. godine je održana 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Biograda na moru, te je po meni jedina točka o kojoj valja pisati rebalans proračuna.

Što je to donio rebalans, 2 po redu.

Prvo sam mislio da je donio to da će svaki umirovljenik dobiti po 200-300 kn na svoj konto te sam čak i pohvalio gradonačelnika kako je konačno poslušao naš amandman. No nakon pojašnjenja gradonačelnika da će se tu uvesti neka pravila, pa da možda iznos neće biti koliko je naznačeno u rebalansu, nekako sam se osjećao kao Enio Meštrović u onom skeču o mobitelu za 1 kn i rekao na kraju rasprave o umirovljenicima ono njegovo rezignirano: „znači k….“.

Nakon toga, predložio sam izmjenu rebalansa, imajući u vidu stavku kapitalne pomoći Ortopedskoj bolnici u Biogradu, za koju već znamo da generira godišnji dug od 6-7 milijuna kuna godišnje. Naime, u proračunu je naznačeno da će grad dati kapitalnu donaciju u iznosu 600.000 kn.

Mi smo to vidjeli kao priliku da se pomogne Ortopedskoj bolnici, jer smatramo da istoj treba pomoći na način da sama sebi pomaže, pa smo odlučili predati amandman kojim smo navedeni iznos povećali za dodatni 4.4 milijuna kuna na ukupno 5 milijuna za nabavku uređaja za magnetsku rezonancu jer je taj uređaj vrlo vrijedan i prijeko potreban radi poboljšanja dijagnostike, a njegovom nabavkom dio pacijenata sa lista čekanja preusmjerio bi se prema Ortopedskoj bolnici, te bi se time ostvarivao prihod koji bi donosio dobit i time smanjivao generirani gubitak.

Sredstva smo mislili namaknuti nauštrb stvari za koje smatramo da nisu bitnije od bolnice, a to je kapitalna donacija Bošani (200.000 kn) jer rade s plusom, izgradnja teniskih terena za potrebe teniskog kluba (2 milijuna kn), smanjenjem sredstava za političke stranke (250.000 kn), rekonstrukcije ribarnice i gradske tržnice (1.5 milijuna kn) te nabave osobnog vozila za potrebe grada (450.000 kn). Upravo ova zadnja stavka – nabava osobnog vozila za potrebe grada dobila je povećanje na rebalansu sa 250.000 kn na 450.000 kn, te to smatramo posebno bezobraznim i bahatim ponašanjem trenutne vlasti, bez obzira na njihova objašnjenja, jer smo već i prije upozoravali da je prethodno planirani iznos od 250.000 kn previsok za tu namjenu i da se taj novac može bolje upotrijebiti. Smatramo da je nabava uređaja za magnetsku rezonancu u cilju očuvanja samostalnosti Ortopedske bolnice važnija od gore navedenih stavki rebalansa proračuna.

Naš amandman je odbijen, što nas ne iznenađuje, a za kraj ovo ponašanje i neosjetljivost opisali smo dvama citatima iz Brešanova „Hamleta iz sela Mrduša Donja“, te bez ikakve želje da nekoga uvrijedimo, smatramo, a što smo i naveli u raspravi, da u potpunosti ocrtavaju odnos trenutne vlasti prema javnim financijama i raspolaganju oskudnim sredstvima. Prvi citat je slijedeći:

„Poloči, popišaj, požderi, poseri,

izvuci, navuci, natakni, oderi,

obrni, navrni, potari, pomozi,

posrči, uteci, zataji, naguzi...“ (Brešan 2003, 79-80). 

Drugi citat ide ovako:

„Je li tebi jasno da mi tute predstavljamo monarhiju, a ti zadnju rupu na svirali. I red je, brte, da se mi kripimo, a ti da brstiš…“ (Brešan 2003, 59)

​​

Reci što misliš!