Politika

potvrdio europarlament

Ursula von der Leyen je nova predsjednica Europske komisije

Ursula von der Leyen je nova predsjednica Europske komisije
AP Images

Europski je parlament u utorak potvrdio za predsjednicu Europske komisije njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen.

Za Ursulu von der Leyen na čelnom mjestu Komisije glasala su 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći. 

Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen trebala je dobiti podršku apsolutne većine zastupnika, odnosno najmanje 374 glasa. Glasanje je bilo tajno, na papirnatim listićima.

"Osjećam se počašćeno i prepravljena sam emocijama. Povjerenje koje ste mi dali je vjera koju ste ukazali Europi", kazala je nova predsjednica Europske komisije europarlamentarcima nakon objave rezultata glasanja. 

"Moja poruka svima vama je. Radimo zajedno, konstruktivno, jer mi to moramo pokušati, kao ujedinjena i snažna Europa", poručila je von der Leyen europarlamentarcima.

Predsjednik parlamenta David Sasoli je kazao kako će parlament biti "jako strog" na saslušanjima povjerenika te da očekuje od von der Leyen da produbi teme koje je razradila u govoru.

"Idući tjedni bit će jako bitni za budućnost Europske unije, a to ćemo uspjeti samo ako ćemo ostvariti dobru suradnju između Europskih institucija", dodao je Sasoli.

Von der Leyen je, u govoru pred parlamentom ranije u utorak, kao središnji problem s kojim se suočavaju Europa i svijet istaknula klimatske promjene. 

"Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav, to je najveća odgovornost  naših vremena“, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

Založila se za osnivanje europske banke za klimu i pravo zakonodavne inicijative parlamenta te je kazala kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.

Nakon dugotrajnih pregovora na Europskom vijeću, europski su vođe početkom srpnja predložili von der Leyen za predsjednicu Komisije, nakon što je propao koncept spitzenkandidata, odnosno nakon što su za čelno mjesto Komisije odbijeni kandidat pučana Manfred Weber, socijaldemokrata Frans Timmermans i liberala Margrethe Vestager, što je bio jedan od prigovora socijaldemokrata i zelenih protiv izbora bivše njemačke ministrice obrane na čelno mjesto Komisije.

Prethodno je njemačka demokršćanka (CDU) obnašala nekoliko ministarskih funkcija.

Von der Leyen je od 2005. do 2009. bila njemačka ministrica obitelji, od 2009. do 2013. ministrica rada, dok je 2013. postala ministrica obrane.

Za prethodnog predsjednika Komisije Jean-Claudea Junckera 2014. su glasala 422 europarlamentaraca, dok ih je 250 bilo protiv, a 47 zastupnika nije bilo prisutno na glasanju. Nevažećih je glasačkih listića tada bilo deset.


Reci što misliš!