Politika

ministrica popustila

Leonova konačna pobjeda: roditelji njegovatelji dobivat će naknadu i nakon smrti djeteta

Ministrica socijalne politike i mladih Nada Murganić poslat će svim centrima za socijalnu skrb hitan naputak da roditeljima njegovateljima, nakon smrti djeteta, još pola godine svaki mjesec isplaćuju naknadu za pomoć.

Ministrica kaže da će nastojati da taj mjesečni iznos bude jednak onome koji roditelji dobivaju po statusu, a to je 2.500 kuna.

Rezultat je ovo sastanka ministrice Murganić i predstavnica zagrebačke Udruge Sjena te splitske Udruge Anđeli koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Naknada roditeljima nakon smrti djeteta bit će rješena hitnim postupkom preko naputaka ministarstva kako se zakon ne bi morao mijenjati na brzinu. Sljedeće godine bit će doneseni novi zakoni, a roditelji njegovatelji pripadat će kategoriji kojoj će prava pripadati prema Zakonu o radu, a ne o Zakonu o socijalnoj skrbi, kao do sada. 

Ovo je veliki uspjeh jer je Ministarstvo napokon odlučilo pokazati obzir prema nepravednom zakonu nakon što je prije nekoliko dana umro 12-godišnji Leon Lapaš. On i njegova majka Leonela Pomper bili su jedan od simbola borbe za prava djece s invaliditetom i njegovih roditelji, a javnost je uzburkala vijest nakon što je majka u trenutku smrti svojeg sina ostala bez svih prava. 

Osnovat će se i radna skupina u kojoj će biti i Sabina Lončar, predsjednica Udruge Sjena te Dijana Aničić, predsjednica Udruge Anđeli, piše 24sata


Reci što misliš!