Politika

Kandidatura za predsjednika

Srbijanski pučki pravobranitelj podnio ostavku i započeo predsjedničku kampanju

Srbijanski pučki pravobranitelj podnio ostavku i započeo predsjedničku kampanju

Srbijanski pučki pravobranitelj Saša Janković podnio je u utorak ostavku i potvrdio svoju kandidaturu na predstojećim predsjedničkim izborima

"Temeljem  zakona o pučkom pravobranitelju, podnosim ostavku na tu dužnost", napisao je Janković u ostavci koju je dostavio parlamentu i dodao da će tu dužnost, do izbora novog pravobranitelja, obavljati njegov dosadašnji zamjenik.
U razgovoru s novinarima on je rekao da kandidaturom za predsjednika "hoće vratiti smisao toj instituciji” i biti "jamac da će ona biti u službi svih građana, a ne jednog čovjeka".

"Obraćam se građanima - izađite, glasujte, država je vaša i treba da je vratite sebi", istanuo je Janković koji je činom ostavke praktično započeo izbornu utrku.
“Do sada me je podržalo osam političkih pokreta i stranaka. Pozvao sam sve koji poštuju ustav,  europske vrijednosti i demokraciju da isto učine. Vjerujem da će u narednih 7 do 10 dana biti jasniji moj program, ovo je samo početak kandidature”, naglasio je Janković. On je pozvao sve da zajedničkim snagama vrate dostojanstvo izborima i omoguće pošteno nadmetanje na njima.

Jankoviću bi, inače, mandat pučkog pravobranitelja istekao istekao 4. kolovoza ove godine i on ne bi mogao biti ponovo izabran ali je srbijanskoj javnosti poručio  da čuvaju ovu instituciju koja će im biti potrebna.

Ranija najava Jankovića da će na predsjedničkim izborima u Srbiji sudjelovati kao kandidat građana izazvala je niz negativnih reagiranja ministara vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji su zatražili da podnese ostavku optužujući ga za zlouporabe, kršenje zakona i ustava.
Nakon Jankovićeve ostavke, SNS ocjenjuje da će “on ostati upamćen kao čovjek koji je kršio ustav i oteo instituciju pučkog pravobranitelj koju je zlouporabio” te da je ostavku trebao podnijeti mnogo ranije.
Vicepremijerka Zorana Mihajlović priopćila je da su “građani Srbije danas izgubili pučkog pravobranitelja, koji je 10 godina obavljao ovu dužnost i dobili jednog lošeg predsjedničkog kandidata”.


Reci što misliš!