Politika

Izbori 2007.

GONG negoduje zbog istovremenih parlamentarnih i lokalnih izbora u Osijeku

GONG negoduje zbog istovremenih parlamentarnih i lokalnih izbora u Osijeku

GONG se, kao i 2003. godine, protivi održavanju različitih vrsta izbora u isto vrijeme sve dok se ne ujednače pravni propisi

Povodom raspisivanja lokalnih izbora u Osijeku, Kloštar Ivaniću i Vidovcu istovremeno s parlamentarnim izborima 25. studenoga 2007. na današnjoj zatvorenoj sjednici Vlade, GONG se danas obratio hrvatskoj javnosti priopćenjem koje potpisuje predsjednica Suzana Jašić.

"Lokalni i parlamentarni izbori provode se po različitim izbornim zakonima koji propisuju različit postupak provedbe izbora.
Bez obzira na provođenje izbora istoga dana, potrebno je osigurati različite biračke odbore: za lokalne izbore po 3 člana i 3 zamjenika (2 člana i 2 zamjenika održavaju većinu i oporbu u gradskome vijeću), a za parlamentarne po 5 članova i 5 zamjenika (4 člana i 4 zamjenika odražavaju većinu i oporbu u Hrvatskome saboru). S obzirom na postojanje dvaju biračkih odbora, biračka će mjesta biti različita.

Različito je propisano promatranje izbora: lokalne izbore mogu promatrati stranački i nestranački, a parlamentarne samo nestranački promatrači.

Različita je regulacija praćenja izborne kampanje od strane medija: za lokalne izbore zakon samo načelno spominje jednake uvjete, dok za parlamentarne izbore postoje jasna Pravila. Postavlja se pitanje kako razdvojiti ove dvije medijske izborne kampanje?
Za kršenja izborne šutnje, izborni zakon za lokalne izbore predviđa sankcije, a izborni zakon za parlamentarne izbore ne.

S obzirom na navedene zakonske pretpostavke i proceduru, istovremeno održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora neće donijeti uštedu troškova izbora, već potencijalno dodatne logističke i proceduralne probleme, ali i zbunjenost birača.

GONG se, kao i 2003. godine, protivi održavanju različitih vrsta izbora u isto vrijeme sve dok se ne ujednače pravni propisi.

No, iznenađuje nas što Vlada Republike Hrvatske prilikom donošenja ovakve odluke nije uzela u obzir mišljenje Državnog izbornog povjerenstva koje se protivi istovremenom održavanju izbora".


Reci što misliš!