Politika

Izbori 2007.

Izvješće GONG-ovih promatrača u inozemstvu

Izvješće GONG-ovih promatrača u inozemstvu

Promatrači GONG-a koji u inozemstvu prate izbore za zastupnike u Hrvatski sabor do 15 su sati dojavili manji broj kriznih situacija na biralištima, objavio je GONG u izvješću u 16 sati. Izborni dan na većini biračkih mjesta u inozemstvu protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. Promatrači GONG-a izvijestili su i o jednoj dojavi kršenja predizborne šutnje koja se dogodila ispred stožera HDZ-a BiH 1990. u Tuzli gdje su bili istaknuti izborni plakati. GONG-ova su opažanja o izbornom procesu u inozemstvu temeljena na izvještajima 83 promatrača i 17 mobilnih promatračkih ekipa koji su do 15 sati obišli 100 birališta.

O zamijećenim kršenjima izborne procedure i problemima vezanima uz izdavanje potvrda za glasovanje GONG je izvijestio ovlaštena izborna povjerenstva kako bi se nepravilnosti uklonile, a birački odbori upozorili, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

Prema ocjeni GONG-a, ocjene profesionalizma biračkih odbora od zadovoljavajućih su do odličnih, a suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om ocijenjena je vrlo dobrom.

Birački su odbori primili dovoljno biračkog materijala te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača. Biračka su mjesta otvorena na vrijeme osim br. 5. Hobart u Australiji koje je otvoreno s pola sata zakašnjenja. Profesionalizam biračkih odbora zadovoljavajući je, kao i suradnja GONG-a s biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, ističe se u priopćenju.

S nekoliko je biračkih mjesta prijavljeno da su predsjednik ili zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi stranke. Riječ je o sljedećim biračkim mjestima: biračkom mjestu br. 11. u Travniku gdje je član biračkog odbora Dario Lozančić (HNS), ujedno i kandidat na Nezavisnoj listi Lijanovića u XI. izbornoj jedinci; biračkom mjestu br. 55. u Čapljini gdje su predsjednica biračkog odbora Nives Rotim i njezin zamjenik Mario Bagarić članovi HDZ-a BiH; biračkom mjestu br. 50. u Širokom Brijegu gdje je predsjednik biračkog odbora član HDZ-a. Na biračkom mjestu br. 44. u Mostaru predsjednica biračkog odbora Marija Gagro članica je HDZ-a BiH; na biračkom mjestu br. 5. Hobart u Australiji predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora članovi su HDZ-a, a na tom je biračkom mjestu primijećeno da članovi biračkog odbora nisu bili upoznati s procedurom glasovanja.

Na svim biračkim mjestima u Širokom Brijegu predstavnik konzulata naložio je tajnici Općine da komunicira s diplomatsko-konzularnim predstavništvom u Mostaru oko izdavanja potvrda, iako bi to trebala biti njegova dužnost. Na biračkom mjestu br. 71. u Ljubuškom nema predstavnika konzulata, a predsjednik biračkog odbora ne zna proceduru postupanja s biračima koji traže potvrde.

Na biračkim mjestima 118., 119. i 120. u Domaljevcu - Šamac, zaštitar, uniformirana osoba, zadržava se na biračkom mjestu unatoč upozorenjima predsjednika biračkog odbora.
Na biračkom mjestu br. 115. u Orašju te biračkim mjestima br. 118., 119., 120., 121. i 122. u Domaljevcu listići nisu zalijepljeni na glasačke kutije. Na biračkom mjestu br. 13. u Travniku promatrač GONG-a nije pušten unatoč odluci o imenovanju.

Sljedeće priopćenje GONG-a bit će objavljeno u 19.30.

DIP je, pak, u svojem izvješću naveo da nekim biračima na biračkim mjestima, primjerice u Australiji, nije omogućeno glasovanje. Riječ je o onima koji nisu na vrijeme ispunili svoju zakonsku obvezu da se registriraju za glasovanje u inozemstvu ili nisu podigli odgovarajuće potvrde, navodi DIP.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.