Politika

Izbori 2007.

Priopćenje GONG-a o tijeku izbornog dana do 10 sati

Priopćenje GONG-a o tijeku izbornog dana do 10 sati

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatra ukupno 1500 promatrača, od čega 117 njih u inozemstvu. Do 10.00 sati, 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 212 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 54 biračkih mjesta.

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa.

1. Potreban birački materijal zaprimili su gotovo svi birački odbori te uglavnom pravilno pripremili biračka mjesta za dolazak birača.

2. Biračka mjesta su otvorena (izuzev biračkog mjesta 114., Orašje, koje je otvoreno s pola sata zakašnjenja) na vrijeme.

3. Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta protječe u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. Birači u Hrvatskoj, osim određenog broja pripadnika nacionalnih manjina, razumiju izborni proces, dok u inozemstvu djelomično razumiju izborni proces.

4. Profesionalizam biračkih odbora kreće se od lošeg do odličnog. U Hrvatskoj mjestimice ima problema s glasovanjem nacionalnih manjina.

5. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra, iako je zabilježen određen broj biračkih mjesta na koja birački odbori promatračima GONG-a nisu dozvolili ulaz ili su im pravili probleme pri nadgledanju izbornog procesa, što je protuzakonito.

Promatrači su do 10.00 sati dojavili određen broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija, možemo izvijestiti o sljedećem:

HRVATSKA

Promatračima GONG-a nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta 14, Slakovec (Nedelišće) i 62, Travno, Zagreb, a nakon intervencije GIP-a, omogućeno im je promatranje.

Na biračkom mjestu 37, centar Zagreba, predsjednica biračkog odbora, suprotno pravilima, ne želi potpisati primjedbu promatrača GONG-a, niti komunicirati s njim.

Biračko mjesto 22., Šibenik: biraču izdan glasački listić iako nije bio u popisu birača, glasovao je, radilo se o grešci.

Biračko mjesto, 1 u Donjem Ladanju: zabilježeno je glasovanje bez identifikacijskih dokumenata.

Biračko mjesto 10, Osijek, (parlam. izbori): birači ne znaju gdje glasovati (lokalni/parlamentarni) pa se stvara gužva.

Biračko mjesto 14, Varaždin: ne dopušta se glasovanje biračima s nevažećim dokumentima, suprotno preporuci DIP-a.

Na biračkom mjestu 25, Podvinje (Slav. Brod); suprotno propisima, u prostorijama biračkog mjesta nalazila se anketaraka koja je anketirala birače nakon glasovanja, a nakon upozorenja promatrača, anketarka je napustila biračko mjesto.

Biračko mjesto 28, Pleternica, listići nisi bili pravilno okrenuti, a nakon upozorenja promatrača birački odbor ih je okrenuo.

Biračka mjesta 3 i 4, Knin: nisu bili zalijepljeni listići na kutijama za manjine.

INOZEMSTVO

Biračko mjesto 5, Hobart, Australija: GONG-ov promatrač potjeran je s biračkog mjesta zbog izvještavanja o nepravilnostima s tog biračkog mjesta o kojima je GONG jučer izvijestio javnost.

Biračko mjesto 55, Mostar: jučer je nestao prazan zapisnik o radu biračkog odbora pa su dobili novi i koji je promatračica GONG-a upisala primjedbu.

Biračko mjesto 114, Orašje: biračko mjesto otvoreno s pola sata kašnjenja.

Biračko mjesto 50, Široki Brijeg: birački odbor prvi dan glasovanja popisivao sve birače u isti popis za glasovanje.

Biračko mjesto 44, u Mostaru i 52, u Širokom Brijegu: ne poštuje se tajnost glasovanja, obiteljsko glasovanje.

U Bosni i Hercegovini bilježi se povećan broj birača koji izlaze na izbor e u odnosu na jučer. Povećan je broj birača kojima birački odbori ne izdaju listiće zbog toga što imaju prebivalište u RH, a nisu se prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu, a povećan je i broj birača koji čeka na izdavanje plave potvrde.

DOJAVE GRAĐANA GONG-u

Problemi s glasovanjem nacionalnih manjina

Biračko mjesto 32, Petrinja (Blinja): birački odbor nije uputio birača u pravo glasovanja nacionalnih manjina, već mu je rečeno da mora glasovati za manjinske kandidate.

Birački odbori nisu dopustili pripadnicima nacionalnih manjina da glasuju za opće liste na sljedećim biračkim mjestima:

- u O.Š. Matije Gubca, Knežija, Zagreb,

- 1, Dubrava (Vrbovec)

- O.Š. u Novoj Mokošici (Dubrovnik)

- O.Š. Vladimira Bečića (Osijek)

Biračko mjesto 12., Suhopolje: iako na biračkom mjestu ima pripadnika nacionalnih manjina nema izvadaka iz popisa birača za nacionalne manjine.

Ostalo

Biračko mjesto 12, Trilj, Košute: predsjednik biračkog odbora član je HDZ-a, suprotno propisima.

Biračka mjesta 84, Zagreb i 1, Zagreb (za privremeno upisane birače): birački odbori nisu okrenuli glasačke listiće licem dolje već daju po redu listiće biračima s vidljivim serijskim brojem.

Biračko mjesto 3 u Krnjaku: veliki broj birača preseljen je na biračko mjesto 4, koje je 8 km udaljeno od njihovih adresa. Mnogi stari i nemoćni ne mogu hodati do tamo, a izlaznost je velika.

GONG je zabilježio veći broj upita građana o tome gdje im je biračko mjesto, a i danas stižu dojave o kršenjima izborne šutnje, o čemu ćemo i danas obavijestiti javnost.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.