Kultura

zadarska profesorica

Dolores Butić objavila je knjigu kojoj ćemo se vraćati više puta!

Dolores Butić objavila je knjigu kojoj ćemo se vraćati više puta!

Zadarska sveučilišna profesorica Dolores Butić objavila je knjigu kojoj ćemo se vraćati više puta, čulo se na promociji u HNK Zadar. 11 priča u zbirici pod nazivom "Cijena umjetnika" roj su misli, istraživanje podsvijesti i metatekstualnosti.

O književnom prvijencu Butić koja se bavi znanstvenim i nastavnim radom govorila je izv. prof. dr. sc. Nada Bulić.

Pisanje se događalo u fazama, a priče datiraju od 2013. do danas. Okrenuta je kao autor unutra, prihvaća misli koje naviru, ne bježi od ideja koje proizlaze iz bavljenja klasičnom filologijom.

- Metatekstualni aspekt smatram jako važnim i vrijednim, sjajan je to književni početak. Jedna od priča upravo izlazi u časopisu Republika. Zanimljiva je i kompozicija s napomenom autorice na kraju koja predstavlja izvjestan obrat. Priče su ispresjecane poezijom i citatima iz Ovidijevih Metamorfoza, što nije običaj u recentnoj književnosti, pa je svaka priča priča o priči i knjizi ćemo se sigurno vraćati više puta, zaključio je doc. dr. sc. Tin Lemac.

Ulomke iz knjige čitala je Marta Kuštra, studentica Sveučilišta u Zadru

Uz zahvalu na podršci, Butić je istaknula kako se bavi intuitivnim pisanjem istražujući podsvijest.

Priča propušta čitatelja u njegovu nutrinu da bi je isti sam istražio; a metamorfoza Pisac-Čitatelj neprestani je proces koji teče uvijek iznova i u tome autorica pronalazi veliku snagu.


Reci što misliš!