Politika

Izbori 2007.

GONG: O tijeku izbornog dana do 19 sati

GONG: O tijeku izbornog dana do 19 sati

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor promatra ukupno 1500 promatrača, od čega 117 njih u inozemstvu. Do 19.00 sati, 65 mobilnih ekipa u Hrvatskoj posjetilo je 725 biračkih mjesta, a 17 mobilnih ekipa u BiH 206 biračkih mjesta (odnosno, mnoga po više puta).

GONG svoja opažanja o izbornom danu temelji na dojavama promatrača o nepravilnostima te izvještajima mobilnih promatračkih ekipa, ali i na neanonimnim dojavama građana.

Opće ocjene tijeka izbora, i kršenja izbornog procesa do 10 i do 15 sati objavljena su u priopćenju o tijeku izbornog dana do 10 sati i u priopćenju o tijeku izbornog dana do 15 sati.

U ovom priopćenju objavljujemo opću ocjenu i kršenja izbornog procesa od 15 do 19 sati, a uskoro ćemo objaviti jedinstveno priopćenje o cijelom izbornom danu.

Također, do 24:00 sata objavit ćemo ažurirani izvještaj o tijeku izbornog dana koji će uključivati informacije i o prebrojavanju glasova.

OPĆA OCJENA

1. Tijek izbornog dana na većini biračkih mjesta u Hrvatskoj protekao je u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi. MEĐUTIM, veliki broj pripadnika nacionalnih manjina kontaktirao je GONG, ali i promatrači GONG-a dojavljivali su o frustriranosti birača pripadnika nacionalnih manjina, a neki birački odbori kršili su Kazneni zakon uskratom prava glasa pripadnicima nacionalnih manjina (za glasovanje za opće liste). (vidi dojave)

2. Birači u Hrvatskoj, osim određenog broja pripadnika nacionalnih manjina, razumiju izborni proces, dok u inozemstvu djelomično razumiju izborni proces. U BiH bilježe se gužve na biračkim mjestima, a veliki broj birača čekalo je na potvrde.

3. Profesionalizam biračkih odbora kretao se od lošeg do odličnog.

4. Suradnja GONG-a s biračkim odborima, izbornim povjerenstvima i DIP-om bila je vrlo dobra, iako je zabilježen određen broj biračkih mjesta na kojima birački odbori s promatračima GONG-a nisu surađivali.

DOJAVE PROMATRAČA - HRVATSKA

Ispred biračkog mjestu 3 u Čaglinu (Ruševo), nekoliko pripitih građana vrijeđalo je i prijetilo promatračicama GONG-a. Pozvana je policija.

Birač već bio zaokružen kad je došao glasovati na biračkom mjestu br. 27. u Zagrebu, kao i na biračkom mjestu 11, Varaždin.

Biračko mjesto 59, Samobor: obiteljsko glasovanje.

Pokušaj uskrate biračkog prava na biračkom mjestu 7 u Osijeku: član biračkog odbora jednoj je biračici pokušao uskratiti pravo glasa, nakon što gospođa nije pronađena na popisu birača, rekao je da ona nema pravo glasa, a nije ju ni potražio da popisu birača pripadnika nacionalnih manjina. Nakon inzistiranja biračice, pronađena je na popisu birača nacionalnih manjina.

DOJAVE PROMATRAČA I NEANONIMNE DOJAVE GRAĐANA - INOZEMSTVO

Biračko mjesto br. 70. u Grudama: nasilni birači u jednom su trenutku preuzeli kontrolu nad biračkim mjestom, pozvan je zaštitar koji je savladan, nakon čega je došla policija koja održava red. Biračko mjesto nije zatvoreno. DIP je obaviješten.

Biračko mjesto 79 i 80, Stolac: od 10 članova biračkih odbora, 6 ih je nominirao HDZ .

Tijekom popodneva na većem broju biračkih mjesta u Hercegovini česti slučajevi obiteljskog glasovanja.

Biračko mjesto 44, Mostar: predsjednica biračkog odbora nije dala članici biračkog odbora da napiše primjedbu (po drugi put), no na insistitranje GONG-a ipak je dopustila. Na istom biračkom mjestu prijavljeni su slučajevi kršenja izborne šutnje.

Biračka mjesta 33 i 34, Fojnica: zatvorena, ali je došao naputak iz konzulata da se telefonira sve birače koji su trebali dobiti potvrdu da ih se zove i omogući glasovanje.

Biračko mjesto 46, Mostar: birački odbor dio vremena dopuštao glasovanje samo s domovnicom.

Brojni birači nisu dočekali plave potvrde od konzulata diljem BIH, iako su neki na njih imali pravo.

Iznimno povećan odaziv u odnosu na jučer te danas ujutro, na nekim biračkim mjestima ogromne gužve i pred zatvaranje.

Upute DIP-a da biračima u Hercegovini koji na biračkim mjestima čekaju potvrde (satima) dozvole glasovanje onima koji ostanu na biračkim mjestima i dočekaju potvrdu, dok su biračka mjesta u Sarajevu dobili dojavu da telefonski kontaktiraju birače koji su otišli doma i tamo čekali potvrdu da se vrate i glasuju (biračka mjesta već zatvorena). Velik broj birača neće dočekati potvrdu.

Dojave promatračima da je na nekim biračkim mjestima članovima biračkih odbora nuđen novac kako bi ubacuvali listiće nakon zatvaranja birališta (najviše dojava za Lijanovića).

NEANONIMNE DOJAVE GRAĐANA - Hrvatska

Biračko mjesto 108, Tenja: biraču nije dozvoljeno izabrati da li želi glasovati za kandidate manjina ili za opću listu.

Biračko mjesto 3, Skradin-Sladići te biračko mjesto 257, Markuševac: birači pripadnici nacionalnih manjina nisu upućivani u mogućnost biranja glasovanja između općih i manjinskih listi.

Biračko mjesto 7, Sunja: starijoj osobi bez poziva prijepodne došao kandidat HDZ-a, uzeo osobnu iskaznicu rekavši kako će popodne doći policajac s listićem tei da mora zaokružiti broj 8. (broj osam na listiću je HDZ). Nakon 17 h došla su dva člana biračkog odbora, donijela osobnu iskaznicu i listić te je starija osoba glasovala.

Biračko mjesto 2, Puntinovci: nedostajalo je glasačkih listića za opću listu izborne jedinice koji su nakon određenog vremena dostavljeni iz izbornog povjerenstva. No, određen broj birača nije mogao glasovati.

Biračko mjesto 222, Zagreb: birač je bio zaokružen već kad je došao na biračko mjesto, dali su mu da glasuje pod drugim imenom.

Biračko mjesto 3, Kaštel: birač je bio već zaokružen kad je došao na biračko mjesto, dali su mu da glasa pod drugim imenom.

Biračko mjesto 188, Zagreb - Gredice: glasovanje bez identifikacijskih dokumenata.

Biračko mjesto 135, Zagreb: nepokretnoj osobi birački odbor je donio listić i kovertu, no birački odbor tražio da se osoba potpiše na kovertu kako bi znali tko je glasovao. Osoba odbila potpisati i nije glasala.

Biračko mjesto br. 17. u Zadru, IX. izborna jedinica, biračica već bila zaokružena kad je došla glasovati

Neki birački odbori nisu izlazili u susret bolesnim i nemoćnim osobama da glasuju kod kuće (dojave iz Slunja, Karlovca, Zadra...)

Birački odbor u Veprincu, Tumpići 1, zaokruživao je imena birača u izvatku iz popisa birača grafitnom olovkom.

Brod Liburnija, kompanija Jadrolinija: nisu dobili glasačke kutije, nisu uopće glasovali.

GONG je zaprimio mnogo anonimnih pritužbi birača pripadnika naciionalnih manjina koji se osjećaju poniženo ili im nije ponuđena mogućnost glasovanja za opće liste, a nekima je čak uskraćena.

U GONG je pristiglo na stotine upita oko lokacije biračkih mjesta, upita oko glasovanja nacionalnih manjina, glasovanja bolesnih i nemoćnih, oko kršenja izborne šutnje i sl.

I današnji dan obilježila su brojna kršenja izborne šutnje - od distribucije promidžbenog materijala, preko agitiranja, do slanja sms-ova, o čemu ćemo uskoro izdati detaljno priopćenje.


Reci što misliš!