Politika

HDZ vs. SDP: Pripreme za bitku

HDZ vs. SDP: Pripreme za bitku

Ivo Sanader i Zoran Milanović i dalje bi trebali biti najoštriji politički suparnici

Dvije najveće stranke približavaju se izbornim saborima. HDZ će ga održati za deset dana, SDP sredinom svibnja. Ivo Sanader i Zoran Milanović i dalje bi trebali biti najoštriji politički suparnici. HDZ najavljuje uvođenje "svježe krvi" u stranku, a u SDP-u se kao najzanimljivija izdvaja borba za ulazak u stranačko predsjedništvo.

Sanader spokojno očekuje izborni sabor. Politički veterani osigurali su mu preuzimanje stranke, a zatim i dvije izborne pobjede. Ipak novo vrijeme traži nove poteze. Stoga je najavio da će naći ljude koji će raditi zajedno sa starijima, jer za njega dilema nije star ili mlad, već dobar ili loš.

Osim neupitne Jadranke Kosor u vrhu stranke mjesto bi učvrstili Damir Polančec, Gordan Jandroković ali i Bianca Matković, koja će voditi žene HDZ-a. Tu su i prvi HDZ-ovac Zagreba Jasen Mesić te Zrinka Kovačević. Miomir Žužul sjedi na svojoj posljednjoj sjednici Predsjedništva, a s njim iz vrha stranke odlazi Kolinda Grabar-Kitarović, a možda i Branko Vukelić.

HDZ je u velikoj tišini proveo unutarstranačke izbore. Rijetko je bilo protukandidata, a pitanje je hoće li izaslanici moći birati između više kandidata i članove Predsjedništva. Analitičari dijelom logičnim smatraju ovakve unutarstranačke izbore u HDZ-u. Zbog pobjede, ali i naslijeđene politike iz 90-ih. Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti kaže kako se izbori rješavaju nekakvim dogovorom gdje vjerojatno predsjednik stranke ima glavnu riječ.

Zoran Milanović možda bi želio imati Sanaderovu situaciju, ali to može sanjati. Izlazi na konvenciju da i stvarno preuzme stranku. Međutim za dva potpredsjednika osam je kadidata. Četiri za i četiri protiv Milanovića. Još je veća gužva za izbor članova Predsjedništva. Tri kandidata za jednu fotelju. Od toga je 13 za Milanovića, 6 protiv, a 2 su neutralna.

Kad ostave konvencije, Milanović i Sanader kreću u nove bitke. Milanović želi osvojiti vlast 2011., a iste godine Sanader želi Hrvatsku uvesti u EU i možda se oprostiti od politike. Time bi, potvrdio je, postigao osobno zadovoljstvo.


Reci što misliš!