Politika

Predpristupni programi

Sabor: oporba kritizira, HDZ brani administraciju oko povlačenja novca iz programa EU

Sabor: oporba kritizira, HDZ brani administraciju oko povlačenja novca iz programa EU

Najžešći je u kritikama bio Klub HNS-a, u ime kojega je Zlatko Koračević

Saborski klubovi iznijeli su danas potpuno suprotna mišljenja o tome kako je Hrvatska lani koristila sredstva iz predpristupnih programa EU - dok oporba proziva državnu administraciju za nesposobnost i nestručnost, vladajući HDZ tvrdi da je administracija dokazala sposobnost u provedbi projekata, te da nema razloga strahovati da se novac iz EU neće povlačiti.

Najžešći je u kritikama bio Klub HNS-a, u ime kojega je Zlatko Koračević kazao kako činjenica da je Europska komisija "zamrznula" 130 milijuna eura iz PHARE programa, a za pet milijuna eura smanjila sredstva iz programa IPA, pokazuje "nerad, nesposobnost i nestručnost hrvatske administracije u provedi predpristupnih programa EU".

"To je posljedica negativne kadrovske politike koja uvažava poslušne, a ne najbolje. Taj problem ne vide u Banskim dvorima, nego na njega moraju sugerirati birokrati iz Bruxellesa", poručio je Koračević.

Upozorio je da Hrvatskoj, nastavi li s "aljkavošću i nesposobnošću", prijeti opasnost ne samo od financijskih gubitaka, već i da joj se blokira zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Danijel Mondekar (SDP) je Izvješću o korištenju predpristupnih programa pomoći za drugo polugodište 2007. zamjerio to što, kako je rekao, ne spominje sve probleme s kojima se administracija suočava, razloge blokade PHARE programa, te zašto je Hrvatska dobila mjerila iz Bruxellesa.

"O tome nema ništa, ispada da su nam mjerila pala s neba. Ignoriraju se problemi i sankcije s europske strane, a programi se taksativno navode kao trofeji", rekao je Mondekar.

Prigovorio je i što se, smatra, detaljna izvješća šalju u Bruxelles, dok Sabor dobiva "šture izvještaje s nedovoljnim informacijama", uvjeren da bi detaljnije izvještavanje parlamenta o korištenju sredstava iz predpristupnih programa otklonilo dobar dio problema.

Oporbene je prozivke odbacio Dragan Kovačević, istaknuvši u ime Kluba HDZ-a kako je Hrvatska, u pogledu dobivanja akreditacija za predpristupne programe, taj posao obavila brže i bolje od tranzicijskih zemalja koje su danas članice EU.

"Državna je administracija pokazala zrelost i djelotvornost te stvorila pretpostavke za korištenje sredstava iz programa. Nema nikakvog razloga za defetizam i da si sami nabijamo neke komplekse", poručio je Kovačević.

Naglasio je da se novac iz predpristupnih fondova EU povlači uz strogo propisanu proceduru i protokole, da je riječ o obimnom poslu koji "ne ide preko noći", dodavši kako se administracija i ubuduće mora dokazivati kako organizacijski i kadrovski spremna povući što više novca.

Damir Kajin (IDS) istaknuo je kako Hrvatska sama mora izgraditi povoljnu klimu za povlačenje "europskog novca" - kvalitetno izraditi projekte i spriječiti svaku opstrukciju.

"Ne smije nam se dogoditi da nam netko za ništa nešto da, a da mi to ne uzmemo i ne iskoristimo za vlastite potrebe", poručio je Kajin, naglasivši kako bi javnost trebala znati tko sve u Hrvatskoj konkurira za novce iz EU, a kako bi se izbjeglo da se "nekoga preferira, a nekoga marginalizira".


Reci što misliš!