Politika

Sabor

HNS: država ne funkcionira u korištenju predpristupnog novca iz EU

HNS: država ne funkcionira u korištenju predpristupnog novca iz EU

"Naša državna uprava i Vlada ne funkcioniraju što se tiče korištenja sredstava koja nam stoje na raspolaganju", kazala je predsjednica Kluba HNS-a Vesna Pusić

Saborski Klub HNS-a upozorio je danas na nedovoljnu iskorištenost sredstava iz predpristupnih fondova EU, posebno novca namijenjenog regionalnoj i lokalnoj samupravi, za što krive visoku centraliziranost Hrvatske te nedovoljno stručnu i osposobljenu državnu upravu.

"Naša državna uprava i Vlada ne funkcioniraju što se tiče korištenja sredstava koja nam stoje na raspolaganju", kazala je predsjednica Kluba HNS-a Vesna Pusić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Upozorila je da Hrvatskoj nedostaje kontrola kvalitete projekata koji se prijavljuju u okviru predpristupnih programa pomoći, nema edukacije i dovoljne stručnosti u državnoj upravi, loša je kvaliteta dokumentacije koja kasni, ne postoji ili je loša interna revizija raspodjele sredstava iz EU, nema podataka o nepravilnostima i nedostacima.

"Za uspješni put u EU i dovršetak pregovora od iznimne je važnosti, zbog društva, bitno promijeniti situaciju oko korištenja sredstava o EU fondova, te se do jeseni osposobiti da razinu iskorištenosti dovedemo barem do prosjeka zemalja koje su u EU ušle 2004. i 2007.", poručila je Pusić.

HNS-ovac Zlatko Koračević Vladu je prozvao da provodi nestransparentnu politiku oko raspodjele sredstava iz predpristupnih fondova, da tek 3 posto novca iz Bruxellesa dodjeljuje županijama, gradovima i općinama, i to po "političkoj podobnosti".

"Jasno je zašto Vlada kasni s donošenjem strategije razvoja Hrvatske i operativnog programa regionalnog razvoja, jer bi to značilo da državni novac više ne bi mogla dijeliti samo političkim podobnima, već onima kojima taj novac stvarno treba", kazao je Koračević.

Upitan smatra li da, zbog netransparentnosti, u procesu raspodjele novca iz predpristupnih fondova ima i korupcije, odgovorio je kako ne može reći da korupcije nema.

Koračević je Vladu prozvao i za nedovoljnu komunikaciju sa Saborom, o čemu, tvrdi, svjedoči podatak da Ministarstvo regionalnog razvoja sutra organizira seminar o pripremama regionalne samouprave na korištenje predpristupnih fondova, a da nitko iz saborskog Odbora za regionalni razvoj, kojemu predsjedava, nije dobio pozivnicu.


Reci što misliš!