Politika

Polemike

BiH: Dodik ponovo polemizira s Mesićem, uključio se i Silajdžić

BiH: Dodik ponovo polemizira s Mesićem, uključio se i Silajdžić

U polemiku s Dodikom, ali drugim povodom, u utorak se uključio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u utorak polemizirao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem a pri tom je ponovio i optužbe na račun Hrvatske zbog navodnog etničkog čišćenja.

Komentirajući posljednje izjave predsjednika Mesića koji je, među ostalim, istaknuo i činjenicu da je Dodik političar s kojim je teško surađivati jer on ne priznaje ni državu u kojoj živi, premijer RS je novinarima u Sarajevu kazao kako hrvatski predsjednik "treba prestati djeliti lekcije" a da on osobno poštuje Daytonski ustav Bosne i Hercegovine dok ostalo ovisi o odnosima unutar te države.

Ponavljajući tvrdnje o tome da je u Hrvatskoj počinjeno etničko čišćenje Dodik je istaknuo kako je potvrda tome i svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Zagrebu Petera Galbraitha u postupku hrvatskim generalima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"On (Glabraith) je kazao da je etničko čišćenje bilo dio državne politike Hrvatske", bio je Dodikov komentar.

U polemiku s Dodikom, ali drugim povodom, u utorak se uključio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je posebnim priopćenjem optužio premijera RS da se ponaša protuustavno time što samostalno nastupa na međunarodnoj pozornici.

Silajdžić drži kako je Dodikov susret s predsjednikom Vlade Slovenije Janezom Janšom prošlog vikenda u Ljubljani primjer kako entitet pokušava uzurpirati ovlasti dane BiH kao državi.

"Ovi razgovori predstavljaju samo još jedan u nizu sve učestalijih primjera djelovanja RS na međunarodnoj pozornici te je nužno da svi, uključujući međunarodne dužnosnike, prekinu aktivnosti koje vode ka tretiranju i afirmiranju entiteta kao međunarodnih subjekata", drži Silajdžić.

Dodik je Silajdžiću odmah odgovorio istaknuvši kako zbog ovakvih stajališta RS mora "s dodatnom dozom opreza ulaziti u bilo kakve razgovore o odnosima u BiH".


Reci što misliš!