Politika

G 8

Nova rasprava o klimi G8 i velikih ekonomskih sila

Nova rasprava o klimi G8 i velikih ekonomskih sila

U zajedničkoj izjavi svojih čelnika, okupljenih tijekom dva sata u srijedu u Toyaku, 16 zemalja izrazilo je "podijeljenu viziju" oko djelovanja u korist "dugoročnog smanjenja ispuštanja plinova s efektom staklenika

Šesnaest glavnih ekonomskih sila na planetu, industrijski razvijenih i onih u razvoju, složile su se u srijedu u Japanu oko dugoročnog smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova, no ne navodeći detalje oko datuma ili širine djelovanja.

U zajedničkoj izjavi svojih čelnika, okupljenih tijekom dva sata u srijedu u Toyaku, 16 zemalja izrazilo je "podijeljenu viziju" oko djelovanja u korist "dugoročnog smanjenja ispuštanja plinova s efektom staklenika".

"Najrazvijenija gospodarstva morat će usvojiti, u skladu s međunarodnim obavezama, srednjoročne nacionalne ciljeve radi radikalnog smanjenja ispuštanja plinova i, tamo gdje je to moguće, početi zaustavljanjem rasta čim prije", naglasile su one.

Sastanak MEM (Major economies meeting) prvi je na razini šefova država i vlada nakon što je SAD započeo proces u rujnu 2007.

MEM okuplja 16 zemalja koje zajedno ispuštaju 80 posto svjetske emisije stakleničkih plinova - uz osam industrijski najrazvijenijih zemalja - G8 (Japan, SAD, Kanada,Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Rusija) tu je i pet velikih sila u razviju - G5 ( Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Meksiko), kao i Australija, Indonezija i Južna Koreja.


Reci što misliš!