Politika

Susret državnika

Obama i Berlusconi o summitu G8

Obama i Berlusconi o summitu G8

Berlusconi je izjavio da će svjetska gospodarska pitanja na summitu skupine industrijski najrazvijenijih zemalja imati prioritet

Na sastanku u Bijeloj kući američki predsjednik Barack Obama i talijanski premijer Silvio Berlusconi najavili su konkretna rješenja na planu poticanja globalnog gospodarstva, reguliranja financijskog sustava i borbe s klimatskim promjenama na srpanjskom summitu G8 u L'Aquili, u Italiji, prenosi HRT .

Teme razgovora bile su i Afganistan i Pakistan, te spriječavanje širenja nuklearnog oružja. Na skupu u L'Aguili jedna od glavnih tema bit će i sigurnost prehrane za najsiromašnije zemlje.

Berlusconi je izjavio da će svjetska gospodarska pitanja na summitu skupine industrijski najrazvijenijih zemalja imati prioritet. Naglasio je da ministri gospodarstava zemalja članica rade na skupu načela koja trebaju pomoći da se spriječe slični gospodarski kolapsi u budućnosti.

Obama je zahvalio Berlusconiju za potporu Italije njegovoj odluci da zatvori zatočenički centar za osumnjičene za terorizam u Guantanamu na Kubi, pristankom da primi trojicu zatočenika.

EU je jučer objavio da će pomoći američkoj administraciji da zatvori Guantanamo, pristajući na prihvat dijela od pedesetak zatočenika koji su određeni za oslobađanje bez suđenja, ali se ne mogu vratiti u svoje zemlje zbog straha od represije.

Neke europske države ranije su primile svoje državljane iz Guantanama. Švedska, Francuska, Velika Britanija i Albanija primile i one koji nisu njihovi državljani.

 


Reci što misliš!