Politika

Moguće zatvarnje ureda

Transparency International napušta Banja Luku?

Transparency International napušta Banja Luku?

Američki veleposlanik u BiH Charles English upozorio je pak kako se u cijelom slučaju treba koncentrirati na činjenice i dopustiti da se provede kvalitetna istraga

Ogranak Transparency Internationala (TI) za Bosnu i Hercegovinu najavio je kako bi mogao zatvoriti svoj ured u Banjoj Luci nakon što su mediji u Republici Srpskoj, koji podupiru vladu Milorada Dodika, započeli kampanju diskreditiranja te organizacije, čemu se osobno pridružio i entitetski premijer.

Glasnogovornik TI Srđan Blagovčanin, kako ga u srijedu citiraju lokalni mediji u Bosni i Hercegovini, potvrdio je kako se trenutačno razmatra mogućnost zatvaranja banjalučkog ureda organizacije ''u slučaju da ona ne dobije jamstva sigurnosti za svoje zaposlenike, kao i na temelju procjene može li ona uopće funkcionirati na području RS''.

Kampanju protiv TI prije deset dana započeli su banjalučke ''Nezavisne novine'' i ''Glas Srpske'', dnevni listovi bliski entitetskim vlastima. Oni već danima objavljuju gotovo identične tekstove u kojima se iznose tvrdnje kako je jedan od zaposlenika TI, Ljubinko Leković, navodno iznuđivao novac od osoba za koje se smatra da su povezane s organiziranim kriminalom, odnosno da pružaju potporu skrivanju optuženih za ratne zločine. Takve bi osobe po pravilu dospijevale na tzv. ''crne liste'' što je značilo otežano poslovanje njihovih tvrtki odnosno zabranu putovanja u inozemstvo.

Leković je, prema navodima takvih osoba, navodno tražio iznose od pet do deset tisuća eura kako bi posredovao pri uklanjanju njihovih imena s popisa sumnjivih.

Premijer Dodik, kojega je TI ranije teško optuživao za korupciju zbog sumnjive privatizacije, posebice rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, ubrzo se priključio diskreditiranju ove organizacije kazavši kako osobno zna za primjere koji se sada navode u medijima. Pritom je optužio Tužiteljstvo BiH da po nalogu ''nekoga iz međunarodne zajednice'' prikriva dokaze i opstruira istragu protiv TI.

Optužbe da je zapravo Dodik taj koji je osmislio i potaknuo kampanju protiv TI početkom ovog tjedna iznijeli su predsjednik nevladine udruge ''Narodni front'' iz Banje Luke Dragomir Babić i urednik neovisnog tjednika ''Stav'' Slobodan Vasković. Oni su na konferenciji za novinstvo izjavili kako posjeduju dokaze da je Dodik bio spreman platiti 100 tisuća eura osobama spremnim svjedočiti protiv TI pred policijom i na sudu. ''U cijeli slučaj umiješani su Miloš Čubrilović, šef Dodikova osiguranja i pojedini ljudi iz MUP-a RS'', ustvrdio je Babić.

Odmah nakon toga reagirao je i zamjenik Visokog predstavnika za BiH Raffi Gregorian. Iz Ureda Visokog predstavnika (OHR) u utorak je potvrđeno kako je Gregorian ovim povodom zatražio sastanak s vršiteljem dužnosti glavnog tužitelja BiH Miloradom Barašinom i uručio mu dokument kojega je ranije dobio, a ''sadržava plan diskreditacije TI''.

''Informacija primljena 6. veljače izgledala je nevjerojatna, no pošto su prošlotjedna zbivanja pokazala kako se plan naveden u tom pismu provodi, Gregorian je tražio sastanak s Barašinom kako bi mu to pismo osobno predao kao mogući dokazni materijal'', izjavila je glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

Američki veleposlanik u BiH Charles English upozorio je pak kako se u cijelom slučaju treba koncentrirati na činjenice i dopustiti da se provede kvalitetna istraga. ''Mnoge stvari za koje se tvrdilo da su činjenice proteklih su dana dovedene u pitanje'', kazao je English kako ga u srijedu citira ''Dnevni avaz''.

Transparency International u međuvremenu je najavio tužbu protiv ''Nezavisnih novina'' uz ocjenu kako ta tiskovina zapravo služi interesima umiješanih u korupciju. Iz uredništva ''Nezavisnih'' u srijedu su odgovorili kako oni samo prenose svjedočenja drugih, a najavu tužbe ocijenili su kao pritisak na neovisne medije.


Reci što misliš!